Değişim, işletmeler ve yeniden yapılanma sürecinde stratejik insan kaynakları planlaması - Akyüz, Ömer Faruk (My University, 1999)
Çekirdeğini değişim moleküllerinin oluşturduğu teknoloji bombası büyük bir gürültü ve sarsıntıyla patlamış, kısa bir zamanda tüm dünyayı etkisi altına almayı başarmıştır. Süreklilik gösteren, yıkıcı olanlarının yanında yapıcı etkilerinin de tahmin edilemeyecek boyutlarda olduğu bu patlama, insanlığı tüm unsurlarıyla değiştirmeye ve dünya denilen dev küreyi küçük bir köy haline getirmeye yetecek güçtedir. Nitekim teknoloji, ekoloji, ekonomi, sanayi, toplum, politika ve akla gelebilecek her şey değişmiş ve değişmeye devam etmektedir. Bu ortamda işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri hiç bu kadar zor olmamıştı. Tabi zaman geçtikçe bu daha da zorlaşacaktır. Çünkü günümüzün baş döndürücü değişim rüzgarlarında var olabilmenin koşulları eskisinden çok ciddi şekilde farklılıklar göstermektedir. Artık işletmeler sadece ürün veya hizmet olarak değil, işletmeyi ilgilendiren her girdide, her işlemde ve her çıktıda mükemmele erişmeye ve rekabet güçlerini arttırmaya çalışmalıdır. İşte her kavramın yeni anlamlar yüklenmeye ve her varlığın yeni şekillere bürünmeye başladığı günümüzde işletmeler için, nihai amacı değişen çevreye daha iyi uyum sağlayan, gelişmiş bir beşeri iklime sahip, sağlıklı bir süreç ve fonksiyon yapısına kavuşmuş başarı potansiyeli yüksek örgütler kurmak olan yeniden yapılanma çalışmaları ilk olarak üzerinde durulması gereken konu olmuştur. Yeniden yapılanma çalışmalarının da en önemli parçasını hiç kuşkusuz, artık bir işletmenin en önemli kaynağı sayılan insan kaynaklarının planlaması oluşturmaktadır. İnsan kaynaklarının artan önemine paralel olarak insan kaynaklarının en akılcı biçimde değerlendirilmesi ve her yönüyle değişen ve gelişen iç ve dış çevre koşullarına uyumun sağlanması örgüt için bir görev haline gelmiştir. Örgüt yöneticilerinin bu görevi gereği gibi yerine getirebilmeleri, hem örgüte, hem de örgütün insan kaynaklarına stratejik açıdan bakmalarını gerektirmektedir. İşte bu çerçevede, modern yönetim anlayışını benimseyen örgütlerin yararlandıkları bir yöntem olarak 'stratejik yönetim ve insan kaynaklarının stratejik yönetimi' kavramları ortaya çıkmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Artık bir işletme için başarısının ilk koşulu stratejik insan kaynakları planlaması yapması olmuştur. Biz de bu çalışmamızda öncelikle değişimi ve işletmeyle çevresi arasındaki ilişkileri inceledik. Sonra işletmelerin yeniden yapılanması ve yeniden yapılanma sürecinde insan kaynakları planlaması konularını detaylı bir şekilde araştırıp çalışmamızı teorik kısımda anlattıklarımızı destekler nitelikte bir uygulamayla sonuçlandırdık.
Keywords: İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI