Satisfaction of subscribers of sdc (Satellite datacasting) - Kılıçoğlu, Gülnur (My University, 2006)
SDC (SATELLITE DATACASTING) ABONELERİNİN MEMNUNİYETİ Yaşamakta olduğumuz hız çağında hemen her sektörde olduğu gibi, haber sektöründe de “sürat“ bir zorunluluk haline gelmiştir. Uydu veri iletim sistemi SDC, zamana fazlasıyla duyarlı olan bu sektörde günümüzde en az kayıpla en hızlı veri ileten metot olma özelliğini taşımaktadır. Her haberi müşteriye ilk sunan olmak için birbirleriyle ve zamanla yarışan haber sağlayıcıları arasında da git gide daha yaygın biçimde kullanılmaktadır. Müşterilerin (burada abonelerin) memnuniyet düzeyini etkileyen faktörlerin tespitine yönelik bu çalışmada, servis sağlayıcılar tarafından farklı isimlerle anılan sistem için, bu isimlerden biri olan “SDC” kullanılmaktadır. Bu çalışma, çok yeni bir sistem olan ve tüm dünyada mevcut çok az servis sağlayıcısı bulunan SDC üzerine işletme alanında yapılmış ilk çalışmadır. Burada SDC müşterilerinin memuniyetİni etkileyen faktörler, “itibar“ ve “yeterlilik“ başlıkları altında incelenmiştir. Anket ve analizler neticesinde, “teknik destek“ itibar için, “güvenilirlik“ ise yeterlilik için en etkili faktörler olarak tespit edilmiştir. Müşterilerin pek sık olmamakla birlikte en çok yaşadığı teknik problemlerin de bilgisayar kaynaklı sorunlar olduğu belirlenmiştir. Konuyla ilgili kaynak sıkıntısına karşın, ihtiyaç duyulan soruların tamamına her zaman cevap veren SDC personelinin desteğiyle tamamlanan bu çalışmanın, bu alanda bundan sonra yapılacak araştırmalara da öncü ve örnek olacağı kanaatindeyim.

SATISFACTION OF SUBSCRIBERS OF SDC (SATELLITE DATACASTING) Just like any other sector in the current age of speed, “speed” has become a must in the news business as well. SDC (Satellite Datacasting System) is undoubtedly today’s most efficient and fastest content distribution method. It is becoming more and more commonly used among news providers who are racing with time and with each other to be the first to provide the latest news to their clients. Different news providers refer to it by different names but in this study which aims to find out the main factors affecting the satisfaction level of subscribers, it will be refered to simply as Satellite Datacasting (SDC), which is one of the names in use. Since it is a very new system which today is being used by only a few news providers, no survey had been conducted on SDC before this study. “Reputation” and “sufficiency” were taken as the subconcepts in determining the main factors affecting customer satisfaction. The results of the survey and analysis showed “technical support” was the most effective factor on reputation and “reliability” on sufficiency. It was also determined that the most frequent technical problems that subscribers face are computer-related problems but only occur rarely. Despite the shortage of resources related to the issue, the survey, in general, was completed satisfactorily with the help of the friendly staff of the service provider, who were always ready to answer questions and help as much as they could. I believe this study will provide a good example and pave the way for future studies of its kind.
Keywords: SDC; Uydu İletim Sistemleri