Değişim Mühendisliği ve Talaşlı İmalat Sektörüne Uygulanabilirliği - Akyüz, Birol (My University, 1999)
Değişen çevre koşulları işletmeleri aynı yönde değişime uyum sağlamaya zorlamaktadır. 1980'lerde Toplam Kalite Yönetimi bu uyumu sağlamak için kullanılmıştır. 1990'larda ise Değişim Mühendisliği önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzde ise Toplam Kalite Yönetimi mi; yoksa Değişim Mühendisliği mi, hızla değişen bu dünyada, işletmelerin problemini çözebileceği tartışılmaktadır. Bu nedenle konuyu ışık tutması açısından tez çalışmamızda bu konu ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, Değişim Mühendisliği'nin tanımı yapılarak, Değişim Mühendisliği ile ilgili kavramlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, işletmelerin Değişim Mühendisliği uygulamaya zorlayan nedenler ve işletmelere sağlayacağı imkanlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Değişim Mühendisliğinin Toplam Kalite Yönetimi ile karşılaştırılması üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın dördüncü bölümünde ise, işletmelerde Değişim Mühendisliği uygulama adımları anlatılmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise Talaşlı İmalat Sektöründe faaliyet gösteren bir işletme, Değişim Mühendisliği uygulamasına bir örnek verilmiştir.

The competition in the world market enforces manufacturing enterprises to use new technologies and concepts to improve the quality, reduce costs and production times of products. The Total Quality Management (TQM) method was used to adapt new technologies in 1980s. Reengineering concept gained importance in 1990s. Nowadays, the application of TQM or Reengineering concepts are discussed whether they are suitable solutions to solve problems related to fast changing world enterprises. The Reengineering methodology is investigated in this thesis. The definition of Reengineering methodology is given and related concepts are explained in chapter 1. The chapter 2 explains the provision of Reengineering in companies. A comparison of both TQM and Reengineering approaches are given in chapter3. The application areas of Reengineering concept in industry is given in chapter 4. Finally, a case study regarding to application Reengineering methodology in a machining manufacturing enterprise is given.
Keywords: DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ; Mühendislik