Dr. Fazıl Küçük’ün siyasi hayatı - Maden, Rukiye (My University, 2011)
Kıbrıs’ın milli mücadele lideri ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı yardımcı Dr. Fazıl Küçük İsviçre’de öğrenim gördüğü öğrencilik yıllarında Kıbrıs Türklerinin toplum sorunları ile ilgilenmeye başlamıştır. Eğitimini tamamlayarak adaya dönen Dr. Fazıl Küçük siyasi hayata atılarak toplum sorunlarına çözüm bulmak için daha etkin bir mücadele vermeye başlamıştır. Bu nedenle Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs tarihinin şekillenmesinde büyük bir paya sahiptir. Kıbrıs sorununu Türkiye’ye hatırlatan Dr. Fazıl Küçük, Türkiye’ye gönülden bağlı bir lider olarak Kıbrıs siyasetini şekillendirirken Türkiye siyasetine yakın bir politika takip etmeye özen göstermiştir. Böylelikle Türkiye’nin güvenini kazanan Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs için vazgeçilmez lider durumunu uzun yıllar korumuştur. Kıbrıs, Dr. Fazıl Küçük’ün siyasi hayatı boyunca çeşitli yönetim evrelerine girmiştir. Bunlardan ilki İngiliz Sömürge Hükümeti’nin adadan çekilmesi ile kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’dir. Rumların, Türklere yapmış oldukları saldırılar neticesinde Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin işleyemez hale gelmesi ile Dr. Fazıl Küçük’ün liderliğini üstlendiği Kıbrıs Geçici Türk Hükümeti kurulmuştur. Daha sonra KKTC’nin kurulması ile siyasi hayattan çekilen Dr. Fazıl Küçük yerini Rauf R. Denktaş’a bırakmıştır. Dr. Fazıl Küçük hayatı boyunca hem bir doktor hem bir siyasetçi hem de bir gazeteci olarak halka hizmetlerini sürdürmüştür. Dr. Fazıl Küçük siyasi hayattan fiilen ayrılmış olmasına rağmen toplum sorunlarından uzak kalmayarak kendisi ile özdeşleştirilen Halkın Sesi Gazetesi’nde kaleme aldığı makaleleri ile çalışmalarını sürdürmüştür. Özellikle eğitim ve evkaf gibi toplum sorunları üzerinde büyük çalışmalar gerçekleştiren Dr. Fazıl Küçük bu mücadelesini ömrünün sonuna kadar sürdürmüştür. Fazıl Küçük, Makarios, Kıbrıs, Türkiye, Türkiye-Kıbrıs ilişkileri, Türkiye-İngiltere ilişkileri,Türkiye-Yunanistan ilişkileri, İngiltere-Yunanistan ilişkileri, Enosis, Taksim, Kanlı Noel.

Dr. Fazıl Küçük, who is both the national struggle for indepence leader and the first president assistant of the Republic of Cyprus, started to interest in the social problems of Turks of Cyprus when he was a student in Switzerland. At the end of his education, Dr. Fazıl Küçük returned the island and he went into politics because of finding solution to social problems. So Dr. Fazıl Küçük has a big portion about the shaping the history of Cyprus. Dr. Fazıl Küçük who reminds to Turkey the problem of Cyprus, as a leader of affiled to Turkish politics by heart, takes care to follow near politics to Turkey’s politics, while he is shaping the Cyprus’s politics. So Dr. Fazıl Küçük who won the Turkey’s trust, saved his position as an indispensable leader for many years. Cyprus entered the different management stages as long as Dr. Fazıl Küçük’s politics life. First of these is the Republic of Cyprus which is established after the English Government of colony’s leaving from the island. The temporarily Turkish Government of Cyprus which Dr. Fazıl Küçük undertakes the leadership, was established as a resulf of the Greek’s attack to Turks,lack of function the Republic of Cyprus’s management . After that, whit the establishment of KKTC, Dr. Fazıl Küçük left his position to R.Denktaş. Dr. Fazıl Küçük continued his services to society as a doctor, politician, journalist during his lifetime. Altough Dr. Fazıl Küçük left the politics, he continued his works by writing articles at the news paper named as “Halkın Sesi” Dr. Fazıl Küçük made great workings especialy about education, foundation and he achieved his struggle until his life’s end. Key words: Dr. Fazıl Küçük, Makarios, Cyprus, Turkey, the relationship between Turkey and Cyprus, the relatıonship between Turkey and England, the relatıonship between Turkey and Greece, the relatıonship between Englan and Greece, Enosis, Taksim, Bloody Noel.
Keywords: Fazıl Küçük, 1906 - 1984_ Biyografi; Gazeteciler_Biyografi