Çocuklarda idiyopatik göğüs ağrısında EKG bulguları ve QT dispersiyonu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen, çoğunlukla nedenin gösterilemediği bir yakınmadır. Erişkin hastalarda göğüs ağrısının koroner arter hastalığı ile bilinen ilişkisi hastalar ve aileleri üzerinde endişe yaratmaktadır. Ciddi aritmi ve ani ölüm riskinin belirlenmesinde kullanılan QT dispersiyonu bu hasta grubunda çalışılmış ve bu hastaların kardiyak açıdan risk taşıyıp taşımadıkları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Yaşları 5-15 arasında değişen ve göğüs ağrısı ile başvuran 10 kız ve 13 erkek, yaşları 5,5 ile 15 arasında değişen ve masum üfürüm nedeni ile başvuran 21 erkek ve 7 kız olguda (kontrol grubu) kalp hızı, RR mesafesi, RR “variyabilitesi”, PR aralığı, P dalga yükseklik ve genişliği, P aksı, QRS zamanı, QRS aksı, QT aralığı, düzeltilmiş QT aralığı, QT dispersiyonu, düzeltilmiş QT dispersiyonu 12 derivasyonlu EKG kayıtları üzerinde hesaplandı ve birbirleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında kalp hızı, RR aralığı, PR aralığı, P dalgası genişliği, QRS süresi, QRS aksı, QT aralığı ve düzeltilmiş QT aralığı yönünden anlamlı fark bulunmazken P dalgası yüksekliği hasta grubunda 1,6±0,6 ile kontrol grubundaki 1,3±0,04 değerine göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,03). QT dispersiyonu hasta ve kontrol gruplarında sırasıyla 65±23 msn ve 61±17msn, düzeltilmiş QT dispersiyonu da hasta ve kontrol gruplarında sırasıyla 106±2 msn ve 113±23 msn bulundu ve anlamlı fark saptanmadı. Tüm derivasyonlarda, sadece göğüs derivasyonlarında ve sadece ekstremite derivasyonlarında ölçülen QT dispersiyonu değerleri arasında iyi bir ilişki gözlendi (r=0,47, p<0,005 ve r=0,24, p<0,02). Çıkarımlar: Sonuç olarak; çocukluk çağında göğüs ağrısı ani ölüm ve ciddi aritmi riski açısından normal toplumdan farklılık göstermemektedir. P dalgası yüksekliğinin artmış olması bu hastalarda solunum işlevlerinin değerlendirilmesinin yararlı olacağını düşündürmektedir.

Aim: Chest pain is common in childhood and the reason can not be found in most cases. Its known relation with coronary artery disease in adult patients causes anxiety in patients and parents. QT dispersion is studied in this group of patients and risk of sudden death and life threatening arrhythmia is investigated. Material and Method: The study group consisted of 10 girls and 13 boys aged between 5 and 15 years and the control group consisted of 21 boys and 7 girls aged between 5.5 and 15 years. Heart rate, RR interval, RR variability, PR interval, time and amplitude of P wave, P wave axis, QRS distance, QRS axis, QT interval, corrected QT (QTc), QT dispersion and QTc dispersion obtained from the surface electrocardiograms were compared. Results: A significant difference was not found between the groups regarding heart rate, RR interval, RR variability, PR interval, P wave and QRS axis, QRS interval and QT interval. P wave amplitude was higher in the patients with chest pain than the control group (1.6±0.6 and 1.3±0.04 respectively , p<0.03). QT dispersion in the patients and the controls were 65±23 msn and 61±17 msn. QTc dispersion in the patients and in the controls were 106±2 msn and 113±23 msn. QT dispersion values using 12 derivation electrocardiograms, precordial derivations and extremity derivations were correlated to each other ( r=0.47, p<0.005 and r=0.24, p<0.02). Conclusions: Children with idiopathic chest pain do not have an increased risk for life threatening arrhythmia or sudden death. Increased P wave amplitude suggests the need of evaluation for pulmonary dysfunction.
Electrocardiographic findings and QT dispersion in children with chest pain
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Pediatri