Gençlik merkezlerinde örgütsel etkililik ve hizmet kalitesinin değerlendirilmesi - Aycan, Ali (My University, 2005)
Bu araştırmada, gençlik merkezlerinin örgütsel etkililikleri ve hizmet kalitesi düzeylerinin arttırılması için öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, gençlik merkezlerinin örgütsel girdileri (kaynakları) ile ilgili problemlerin ve gençlik merkezi üyelerinin algıladıkları hizmet kalitesi düzeyinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırma; Bolu, Düzce , Sakarya ve Kocaeli Gençlik ve Spor İl müdürlükleri'ne bağlı Gençlik Merkezleri'nde gerçekleştirilmiştir. Nitel ve nicel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanıldığı araştırmaya, 4 gençlik merkezi yöneticisi ve 311 gençlik merkezi üyesi katılmıştır. Gençlik merkezlerinin örgütsel girdileri ile ilgili problemlerin belirlenmesine yönelik veriler, bu merkezlerin yöneticileri ile gerçekleştirilen görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Yöneticilerin konu ile ilgili görüşleri incelenerek, her bir örgütsel girdiye ilişkin problemler belirlenmiştir. Gençlik merkezi üyelerinin algıladıkları hizmet kalitesi düzeyine yönelik veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen gençlik merkezlerinde algılanan hizmet kalitesi ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda, gençlik merkezlerinde bütçe, araç-gereç (malzeme), yönetmelik (mevzuat), faaliyet personel, eğitmen, sosyal çevre ve yöneticilerin yeterlilikleri konusunda önemli sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, gençlik merkezi üyelerinin fiziksel çevre kalitesi algı düzeylerinin, etkileşim ve temel hizmet kalitesi algı düzeylerine oranla daha düşük olduğu belirlenmiştir. tsel etkililik, hizmet kalitesi, gençlik merkezleri EVALUATION OF ORGANIZATIONAL EFFECTIVENESS AND SERVICE QUALITY IN YOUTH CENTERS

The purpose of this study was to develop suggestions about improving organizational effectiveness and service quality in youth centers. In order to determine this, organizational resources related problems of youth centers and perceived service quality level of members were used as variables. Participants were four youth center directors and 311 members of youth center in Bolu, Düzce, Sakarya and Kocaeli from providence branches of General Directory of Youth and Sports. Data collected via qualitative and quantitative research methodologies. Personnel interviews conducted with youth center directors to determine the problems about organizational incomes of youth centers. Then these interviews analyzed and problems outlined according to each organizational income. The data about service quality of youth centers were determined via a survey called perceived service quality of members in youth centers. The results of this study indicated that youth centers have important problems in terms of budget, supplements, procedures, activity programs, staff, instructor, social environment and capability of administrators. In addition to this, youth center members have low perception of physical environment quality compared to interaction and outcome quality level. Key words: organizational effectiveness, service quality, youth centers
Keywords: Genel yönetim; Hizmet Kalitesi; Örgütsel Etkililik