Contriıbution of transnational cooperation between European Cities to Turkey's integration into the EU - Oğrak, Arkam (My University, 2012)
Şehirlerarası işbirlikleri, son yarım yüzyılda önemli bir ulus aşırı işbirliği aracı haline gelmiştir. Türkiye’deki Kocaeli gibi şehirler dahil Avrupa’daki bir çok şehir de dünyanın diğer şehirleri ile şehirlerarası işbirliği ortaklığı kurmuştur. Fenomenin ilk yıllarında şehirlerarası ortaklıklarda kültürel işbirliği temel odak noktasıyken son yıllarda ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve deneyim ve bilgi paylaşımı yolu ile yerel kalkınmanın hızlandırılması gibi daha işlevsel görevler üstlenmeye başlamıştır. Şehirlerarası işbirliği üzerinde çalışma yapan birçok araştırmacı işbirliklerinin bu yönüne odaklanmıştır. Ancak bu çalışmalarda işbirliklerinin Avrupa entegrasyonuna katkıda bulunmak amacıyla bir araç olarak kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili çok az bilgi bulunmaktadır. Kentsel düzeydeki entegrasyon en iyi ‘kentsel Avrupalılaştırma literatürü’ aracılığıyla açıklanabilir. Bu bağlamda, kentsel Avrupalılaştırma üç boyuta sahiptir: yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya ve yatay. Bu çalışma bir şehirlerarası başarılı işbirliği modeli tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu model Avrupalılaştırmaya uyarlanacak ve bazı başarı faktörlerinden oluşan ‘şehirlerarası işbirliği yolu ile entegrasyona katkıda bulunmak için bir model’ geliştirilecektir. Tanımlanan bütün başarı kriterlerini eksiksiz yerine getiren bir şehir olmamasına rağmen, iyi örnekler ve belli şehirlerin bazı kriterlerdeki başarısı diğer şehirler için örnek teşkil etmektedir. Örnek çalışma olarak, Kocaeli şehrinin şehirlerarası işbirliği ilişkileri, tanımlanan başarı faktörleri temelinde incelenecek ve Kocaeli şehrinin ortaklıklarından sorumlu olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bu alandaki performansı değerlendirilecektir. Çalışma, iyi yönetildiğinde şehirlerarası ortaklıkların işbirliği için gelecek vaat eden bir araç olduğu ve bu araç vasıtasıyla Avrupa entegrasyonuna katkıda bulunabileceği sonucuna ulaşacaktır.

City to City Cooperation (C2C) has become an important transnational cooperation instrument over recent half century. Many cities in Europe, including cities in Turkey such as Kocaeli, have also established C2C partnerships with cities in other countries. During the initial years cultural cooperation was the main focus point in city partnerships while more recently it started to carry more functional tasks such as strengthening economic relations, accelerating local development through experience and knowledge exchange. Most of the scholars studying C2C are mainly focused on these aspects of cooperation. But there is little evidence, in the studies of these academics, of whether C2C cooperation can be used as a tool for contributing in European integration. Integration in urban level can best be explained by urban Europeanization literature. In this respect, urban Europeanization has three dimensions: bottom up, top down and horizontal. This study aims to identify a successful C2C cooperation model and will strive to adapt it to Europeanization and by this way it will develop ‘a model for contributing in integration via C2C’ comprising a number of success factors. Although there is not a perfect city which fulfils all of the success criteria defined, good examples and good performance in some particular criteria constitute a model for the other cities. As the case study, C2C cooperation partnerships of Kocaeli will be analyzed on the basis of success factors described and performance of Kocaeli Metropolitan Municipality (KMM) which is the responsible body for the partnerships of Kocaeli city will be evaluated. This paper concludes that C2C is a promising tool of cooperation for cities and can be used as tool for contributing in European integration, when successfully managed.
Keywords: Avrupa Birliği; Şehirlerarası İşbirliği