Hemşirelerin örgütsel güven düzeylerinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisi - Hayta, Özge (My University, 2019)
Hemşirelerin Örgütsel Güven Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine EtkisiÖğrenci: Özge HaytaDanışman: Dr. Öğr. Üyesi Yasemin AKBAL ERGÜN Hemşirelik Amaç: Araştırma, hemşirelerde örgütsel güven düzeyinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Gebze bölgesinde yer alan hastanelerde çalışan, 6 ay ve üzeri deneyime sahip 320 hemşire ile tanımlayıcı ve ilişkisel olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren soru formu, Örgütsel Güven Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel testler kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin işten ayrılma niyeti ile örgütsel güveni arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu, güven azaldıkça işten ayrılma niyetlerinin anlamlı şekilde yükseldiği saptanmıştır. Örgütsel güven alt boyutu puanlarının ayrı ayrı işten ayrılma niyetine etkisini belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizlerinde ise yöneticiye güven alt boyutunun işten ayrılma niyeti puanlarının %10’unu (r2=,10; p<,001); kuruma güven puanlarının işten ayrılma niyeti puanlarının %9’unu (r2=,09; p<,001); iş arkadaşlarına güven alt boyutunun işten ayrılma niyeti puanlarının %7’sini (r2=,07; p<,001) anlamlı şekilde açıkladığı, örgütsel güven ölçeği alt boyutlarının birlikte işten ayrılma niyeti puanlarının %13’ünü (r2=,13; p<,001); anlamlı şekilde açıkladığı saptanmıştır.Sonuç: Sonuç olarak hemşirelerin örgütsel güven düzeyi ile işten ayrılma niyeti arasında negatif bir ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle örgütsel güveni oluşturmak ve daha da arttırmak adına girişimlerde bulunmak, hemşirelerin kurumda uzun süre çalışmasına önemli katkı sağlayacaktır.

The Effect Of Nurses Organizational Trust Levels On Their İntention To LeaveStudent: Özge HaytaAdvisor: Dr. Yasemin AKBAL ERGÜN Department: NursingAim: The study was conducted to investigate the effect of organizational trust level on the intention to quit.Material and Method: The study was carried out descriptively and relationally with 320 nurses working in hospitals located in the Gebze region for six months and above. The data were obtained by using questionnaire containing descriptive and occupational characteristics of nurses, Organizational Trust Scale and Intention to Leave Work Scale. Descriptive statistical methods, parametric and non-parametric tests were used in the evaluation of the data.Results: The Pearson correlation analysis was conducted to determine whether there was a significant relationship between nurses 'intention to leave work scale and organizational trust scale subscales. Statistically significant negative relationship was found between the nurses' intention to leave work and organizational trust scale subscales. In the regression analyzes, the organizational trust scale, the manager trust subscale, 10% (r2 =, 10; p <, 001), and the organizational trust subscale score 9% (r2 =, 09; p <, 001) of the intention to leave the work of trust scores it was found that the trust sub-dimension for colleagues significantly revealed 7% (r2 =, 07; p <, 001).The organizational trust scale subscales accounted for 13% (r2 =, 13; p <, 001) of intent to leave the work; in a meaningful manner. Conclusion: As a result, there is a negative relationship between organizational trust level of nurses and intention to leave work. For this reason, establishing and promoting organizational trust in order to further increase will make a significant contribution to the long-term working of nurses in the institution.
Keywords: Hemşire Organizational Trust; Hemşireler; Hemşirelik; Intention to Leave; İşten Ayrılma Niyeti; Nurse; Nurses; Nursing; Örgütsel Güven