Sürdürülebilirlik ve entegre raporlama kapsamında entegre raporlama endeksi model önerisi : Bankacılık sektöründe bir uygulama - Gürel Hoşhanlı, Ceren Aycan (My University, 2024)
Son dönemde işletme paydaşları yatırım kararı verirken finansal verilerin yanı sıra finansal olmayan verileri de dikkate almaktadır. Dolayısıyla işletmelerin paydaşları için finansal bilgi sağlamanın yanında ekonomik, sosyal ve çevresel bilgilerin de yayınlanması ve raporlanması gerekmektedir. Finansal bilgileri içeren finansal raporlama, her mali yılın sonunda yayınlanması zorunlu olan, hissedarlar ve yatırımcılar için finansal önem içeren ve doğrudan finans ile ilgili konuları kapsayan bir rapor iken, sürdürülebilirlik raporlaması, işletmenin sürdürülebilirlik etkilerini yayınladığı paydaşlar için finansal olmayan işlerle ilgili bir rapordur. Finansal ve sürdürülebilirlik bilgilerinin tek bir raporda birleştirilmesi ise entegre raporlama olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, sürdürülebilirlik ve entegre raporlamanın önemini vurgulamak ve entegre raporlama kapsamında içerik ögelerinin değerlendirilmesini sağlamaktır. Öncelikle konuyla ilgili kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Ardından entegre raporlama içerik ögeleri analitik hiyerarşi süreci ile analiz edilerek entegre raporlama endeks modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan model kapsamında bankacılık sektöründe yer alan özel işletmelerden olan Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Yapı Kredi, Akbank'ın 2020-2021-2022 yıllarında yayınladıkları entegre raporlama skorları değerlendirilmiş ve Garanti BBVA’nın Entegre Raporlama Skorunun diğer bankalara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Recently, business stakeholders have begun to consider both financial and non-financial data when making investment decisions. Consequently, besides furnishing financial information for their stakeholders, businesses also need to disclose and report economic, social, and environmental data. While financial reporting, comprising financial information, is a report that is mandatory and issued at the end of each financial year, holding significant importance for shareholders and investors, and covering matters directly related to finance, sustainability reporting is dedicated to non-financial aspects for stakeholders, encompassing the business's sustainability impacts. The amalgamation of financial and sustainability information into a single report is termed as integrated reporting. In this context, the aim of this study is to underscore the significance of sustainability and integrated reporting, and to evaluate the content elements within the framework of integrated reporting. To achieve this goal, an extensive literature review was initially conducted on the subject. Subsequently, the content elements of integrated reporting were analyzed using the Analytical Hierarchy Process, resulting in the creation of an integrated reporting index model. Within the scope of this model, the integrated reporting scores published by private banking enterprises including Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Yapı Kredi, and Akbank, for the years 2020, 2021, and 2022, were assessed. The findings indicate that Garanti BBVA attained a higher Integrated Reporting Score compared to other banks.
Integrated reporting index model suggestion within the scope of sustainability and integrated reportıng : An application in the banking sector
Keywords: Entegre Raporlama; Finance; Financial statements; Finans; Finansal tablolar; Integrated Reporting; Raporlar; Reports; Sustainability; Sustainable Business; Sürdürülebilir İşletme; Sürdürülebilirlik