Yıldırma eylemleri ve örgütsel adanmışlık ilişkisi: ilköğretim okulu öğretmenleri üzerinde bir araştırma - Apak, Emine Gülru Alper (My University, 2009)
Bu araştırmada; ilköğretim okularında görev yapan, yıldırma mağduru olmuş ya da yıldırma eylemlerinin gerçekleştiğine tanıklık etmiş olan öğretmenlerin yaşadıkları ya da tanıklık ettikleri yıldırma eylemlerine yönelik algıları ile, söz konusu öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları ve adanma odakları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, Giriş, Kuramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgu ve Yorumlar ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır ve ilişkisel tarama modelindedir. Ölçme aracı olarak kullanılan üç bölümlü anket, İstanbul genelinde ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi ile seçilen 5 ilçede faaliyet gösteren 15 resmî, 6 özel okulda çalışan 525 öğretmene uygulanmış, uygulama sonuçlarının 445 adeti araştırmaya veri olarak kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde, çalışanların demografik özelliklerine ilişkin “Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümünde “İş Yerinde Duygusal Yönden İncitici Davranışlar (Yıldırma) Ölçeği”, üçüncü bölümünde ise “Eğitim Örgütlerinde Öğretmenlerin Örgütsel Adanmışlığı Ölçeği” yer almaktadır. Elde edilen bulgular yorumlandığında, en genel ifade ile okullarda öğretmenlere yönelik yıldırma eylemleri uygulandığı ve bu eylemler ile öğretmenlerin örgütsel adanmışlık düzeyleri arasında yüksek düzeyde anlamlı ve negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. tsel Adanma, İş Yerinde Yıldırma Eylemleri, İş Yerinde Psikolojik Terör, Duygusal Taciz, İş Yerinde Psikolojik Şiddet, İlköğretim Okulları, Öğretmen.

The purpose of this study is to determine a relationship between organizational dedication and dedication focus with the teachers who work in primary schools, victim teachers of mobbing or the witness teachers of mobbing at schools as a life experience. The study composed of five main chapters. These are introduction, literature review, research methodology, findings, and discussions, conclusion and recommendation with comparison scanning model. Three chapters questionnaire is used for data collection instrument. The research is applied on 525 teachers from 15 public primary schools and 6 private primary schools which were selected by grouping from 5 townships in Istanbul by accessible sampling method and only 445 of questionnaire were used for research data. First part of the questionnaire is about demographic questions, second part is about “Mobbing at Workplace” scales, and the third part is about “Teacher’s Organizational Dedication in Education Organizations”. When the findings are commentated, it is clarified that teachers who are victim of mobbing process at schools and the witness of this action have a damaging organizational dedication level. Key words; Organizational Dedication, Bullying at Workplace, Mobbing, Emotional Harassment, Psychological Violance at Workplace.
Keywords: İlköğretim_Öğretmenler; Öğretmenler; Örgütsel Davranış