Üri̇ner İnkonti̇nansi olan postmenopozal kadinlarda pelvi̇k taban kas parametreleri̇ ve yaşam kali̇tesi̇ arasindaki̇ ili̇şki̇ - YILDIZ ÖZER, AYSEL (My University, 2022)
Giriş: Üriner inkontinans istemsiz idrar kaçırma şikayeti olarak tanımlanmaktadır. Kadınlarda menopoz sırasında oluşan pelvik taban kas disfonksiyonlarından kaynaklanabilmektedir. Hafif şiddette inkontinans şikayeti olan hastaların dahi yaşam kalitesinde azalma olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın amacı stres ya da mikst tip üriner inkontinans tanısı alan postmenopozal dönemdeki kadınlarda pelvik taban kas parametreleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç-Yöntem: Çalışmamıza 01.10.2021 ile 01.09.2022 tarihleri arasında jinekoloji kliniğine başvuran stres ya da mikst tip üriner inkontinans tanısı alan postmenopozal dönemdeki 17 kadın dahil edilmiştir. Katılımcıların pelvik taban kasları yüzeyel elektromyografi kullanılarak, yaşam kalitesi ‘International Consultation on Incontinence Questionnaire Short Form’ (ICIQ-SF), ‘Ürogenital Disstress Envanteri’ (UDI6) ve ‘İnkontinans Etki Sorgulaması’ (IIQ-7) ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Toplam ICIQ-SF skoru pelvik taban pik kas kuvveti (rs: -0,644; p=0,005) ve kas enduransı (rs: - 0,491; p=0,045) ile orta derecede negative korelasyon gösterdi. ICIQ-SF ve UDI-6 toplam skorları arasındaki korelasyon ilişkisi orta düzeyde ve pozitif yönde (rs: 0.549; p=0.023); ICIQ-SF ile IIQ-7 toplam skorları arasındaki ilişli güçlü düzeyde ve pozitif yönde (rs:0,037; p=0,509) idi. Maksimal istemli kas kontraksiyon yüzde değerleri (MVC%), kas enduransı (rs:0,573; p=0,016) ve dinlenme tonusu (rs: 0.573; p= 0.016) ile orta derecede ve pozitif yönde korele idi. Sonuç: Pelvik taban pik kas kuvveti ve enduransı daha fazla olan postmenopozal kadınların yaşam kalitesi düzeylerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Postmenopozal dönemde inkontinans şikayeti olan hastalara uygulanması planlanan egzersiz programında pelvik taban kas kuvvet ve enduransını arttırmaya yönelik egzersizlere yer verilmesi yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca postmenopozal olgular için dizayn edilecek egzersiz programlarında pelvik taban egzersizlerine yer verilmesi koruyucu rehabilitasyonun etkinliğini arttırabilir. Introduction: Urinary incontinence is defined as the complaint of involuntary urinary incontinence. It can be caused by pelvic floor muscle dysfunctions that occur during menopause in women. It has been shown that even patients with mild incontinence complaints have a decrease in their quality of life. The aim of the study is to determine the relationship between pelvic floor muscle parameters and quality of life in postmenopausal women diagnosed with stress or mixed urinary incontinence. Materials-Methods: Our study included 17 postmenopausal women who applied to the urogynecology clinic between 01.10.2021 and 01.09.2022 and were diagnosed with urinary incontinence. The activity of the pelvic floor muscles was evaluated by superficial electromyography, the quality of life was evaluated by the 'International Consultation on Incontinence Questionnaire Short Form’(ICIQ-SF), the 'Urogenital Distress Inventory' (UDI-6), and the 'Incontinence Impact Questionnaire‘(IIQ-7). Spearman Correlation analysis was used for statistical analysis. Results: Total ICIQ-SF scores showed a moderately negative correlation with pelvic floor peak muscle strength (rs: -0.644; p=0.005), and pelvic floor muscle endurance (rs: -0.491; p =0.045). The association 30 between total scores of ICIQ-SF and UDI-6 was moderate and positive (rs: 0.549; p=0.023), and between total scores of ICIQ-SF and IIQ-7 (rs: 0.001; p=0.729) was strong and positive. Percentage of maximal voluntary contraction (%MVC) values were moderately positive correlated with endurance (rs: 0.496; p=0.043) and resting tone (rs: 0.573; p= 0.016). Conclusion: Postmenopausal women with higher pelvic floor muscle peak strength and endurance had better quality of life levels. Including exercises to increase pelvic floor muscle strength and endurance in the exercise program planned to be applied to patients with incontinence complaints in the postmenopausal period may help increase the quality of life. In addition, including pelvic floor exercises in exercise programs designed for postmenopausal cases may increase the effectiveness of preventive rehabilitation
Keywords: Sağlık Bilimleri; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Health Sciences; Physical therapy and rehabilitation; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; REHABİLİTASYON; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; REHABILITATION; Fizik Tedavi, Spor Terapisi ve Rehabilitasyon; Kayropraktik; Rehabilitasyon; Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation; Chiropractics; Rehabilitation; Electromyography; incontinence; pelvic floor; symptom severity. quality of life.; Elektromyografi; inkontinans; pelvik taban; semptom şiddeti; yaşam kalitesi.