Yeni gelir modelleri çerçevesinde şekillenen gazetecilik : yavaş gazetecilik - Ateş, Ata (My University, 2020)
Dijital tabanlı teknolojiler aracılığıyla yapısallığını meydana getiren kitle iletişimin araçları ile örgütlenen yeni medya düzeni, tüm aktörleri ile birlikte dönüşüme uğramaktadır. Gazeteler ve medya kuruluşları yeni gazetecilik teknolojilerine uyum sağlamak zorunda kalmaktadır. Yeni gazetecilik haber üretim pratikleri içerisinde içerik üretiminde bulunan gazeteler ve bu içeriklere muhatap kalan okurlar, değişen enformasyon miktarı, hızı ve yapısı paralelinde dönem dinamikleri bünyesinde şekillenmektedir.İnternet teknolojileri ve sosyal medya platformları varlığında içeriği hem üreten, hem tüketen konumundaki bireylerin varlığında yeni medya düzeninin enformasyonu anlık hızda, bol tüketimi addetmektedir. Mevcut durumun iletişim sürecine yansıması ise her şeyden biraz ilgi sahibi olan; ancak hiçbir şeyden tam anlamıyla bilgi sahibi olamayan bireyleri içermektedir. Bu bağlamda maruz kaldıkları içerikleri yüzeysel seviyede tüketen bireyler, konunun derinine inmemek suretiyle olayların önemini kavrayamamakta, değer temsili içerisinde aslolanı kaçırmaktadır.Söz konusu durumun nezdinde, görev tanımını yaşamın içerisinde haber değeri taşıyan içerikleri muhataplarına aktarmak olarak oluşturan gazetecilik, basın, medya sektörü, editoryal bağımsızlıklarından feragat etmek pahasına reklam verenlerin ve devletin ilan-yardımlarına bağımlı olarak finansman yapılarını oluşturmaya çalıştırmaktadırlar. Gazeteler, internet siteleri, dergiler gibi basın, medya sektörü oyuncuları kendilerine dijital teknoloji tabanlı yeni gazetecilik modellerine yönelik yeni gelir modelleri oluşturabildikleri oranda geleceğin dünyasında varlıklarını sürdürebilme imkanına sahip olacaklardır.Çalışmada, geleneksel gazetecilik tanımında gazetecinin görev ve sorumlulukları hatırlatılacak, mevcut dönüşüm paralelinde yeni gazetecilik modelleri ve örneklerine değinilecek, gazeteciliğin yeni dünyasına alternatif bir gelir modeli bağlamında, geleceğin tahayyülünde yer alabilecek “yavaş gazetecilik” önerisi getirmeye çalışılacaktır.

The new media order, which is organized together with various tools of mass communication, which constitutes its structure through digital-based technologies, is transformed with its all actors. Newspapers and media outlets have to adapt to new journalistic technologies. Newspapers in the news production practices, content newspapers and readers who deal with these contents are shaped within the period dynamics in parallel with the changing information amount, speed and structure.In the presence of individuals who both produce and consume content in the presence of internet technologies and social media platforms, the information of the new media order adds instant consumption and abundant consumption. The reflection of the current situation on the communication process is of some interest; however, it includes individuals who cannot have full knowledge of anything. Individuals who consume the contents they are exposed to at a superficial level do not grasp the importance of the events by not going deeper into the subject and miss the primary in value representation.In the eyes of the situation in question, journalism, the press, media sector, which constitute their job definition as transferring newsworthy content in life to their interlocutors, are trying to create financing structures depending on the advertisement-aids of the advertisers and the state at the expense of their editorial independence. Media and media sector players such as newspapers, websites, magazines will have the opportunity to survive in the future world as long as they can create new income models for new digital technology based journalism models.In the study, the duties and responsibilities of the journalist in the definition of traditional journalism will be reminded, new models and examples of journalism will be discussed in parallel with the current transformation, and an attempt will be made to propose “slow journalism, in the context of an alternative income model to the new world of journalism.
Keywords: Business; Dijital Gazetecilik; Economics; Ekonomi; Gazetecilik; İşletme; Journalism; Media; Medya; New Revenue Models; Slow Journalism; Yavaş Gazetecilik Digital Journalism; Yeni Gelir Modelleri