Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihracata yönelik devlet yardımları - Kahraman, Fulya (My University, 2009)
Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerin İhracata Yönelik Devlet Yardımları Türkiye’de toplam işletmeler içindeki payları % 99 gibi büyük bir oran olan Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerin devlet tarafından desteklenmesi ülke ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için gereklidir. Çünkü KOBİ’lerin istihdam yaratma, girişimciliği ve yeni fikirleri öne çıkarma, ekonomiye dinamizm kazandırma, rekabeti arttırma gibi önemli katkıları bulunmaktadır. KOBİ’ler büyük işletmelere oranla üretim tarzlarını ve ürünlerini daha kolay değiştirebildikleri için yeniliklere ve değişen ekonomik koşullara daha uygun bir yapıları vardır. Bu nedenle de KOBİ’ler hem ülke ekonomisi açısından hem de dünya ticareti açısından büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu bağlamda KOBİ’lere verilen devlet yardımları büyük bir önem arz etmektedir.Türkiye Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmuş ve sonrasında Gümrük Birliği’ne girmiştir. Böylece Türkiye ekonomisinin ve işletmelerinin küresel rekabet ortamıyla rekabet edebilir hale gelme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Özelllikle KOBİ’ler hem yerel rakipleriyle hem de uluslar arası rakipleriyle rekabet etme gayreti içerisindelerdir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde çalışmamızın temel amacı Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere devlet tarafından verilen ihracat yapmayı teşvik eden devlet yardımlarıdır. Çalışmamızda KOBİ tanımları ,Türkiye’de KOBİ’lerin gelişimi ve sorunları ile Türkiye’de devletin KOBİ’lere verdiği ihracat destekleri ağırlıklı olarak yer alan konulardır. KOBİ 2)Devlet Yardımları 3)Eximbank 4)KOSGEB

Export Oriented State Aids To Small And Medium Sized Enterprises Small and Medium Sized Enterprises which have a big rate as % 99 in all enterprises,must be assisted by state by force of healhty process of national economy.Because SME’s have important contributions for employment, highlighting enterpreneurship and new ideas, economic reconstruction, raising competition. SMEs have more compatible structure to changing conditions of economies and innovations because they can change their production styles and products easier than big sized enterprises.Because of this reason SMEs have a potential value for national economy and for world trade.In this context state aids for SMEs’ have a great importance. Turkey has became a member of World Trade Organization and then joined to Customs Union.So the necessity to compete with global competitive atmosphere has occured.Especially SMEs are striving to compete with local and global competitors. When viewed from this aspect basic aim of our study is state aids which are given to SMEs,are oriented to export.In our study definitions of SME,development and problems of SMEs and state aids in Turkey have taken place. Key Words: 1)SME 2)State Aids 3)Eximbank 4)KOSGEB
Keywords: Devlet Yardımları_İhracat; İhracat_KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler); Para Yönetimi; Ticaret