Devrekani ilçesinin coğrafi etüdü - Palabıyık, Tayfun (My University, 2006)
DEVREKANİ İLÇESİNİN COĞRAFİ ETÜDÜ Devrekani İlçesi, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümünde yer alan, Kastamonu iline bağlı bir ilçedir. Doğuda Taşköprü, kuzeydoğuda Çatalzeytin; batıda Seydiler; kuzeyde Bozkurt, Küre, İnebolu; güneyde Kastamonu ile çevrilidir. Devrekani ilçesi yaklaşık 804 km² alan kaplamaktadır. Devrekani arazisinin büyük kısmı 2. ve 3. zamanda oluşmuştur. Ancak bunun yanında (Paleozoik) 1. zaman yaşlı sahalar da vardır. İlçe merkezinin kuzeyinden itibaren Devrekani çayı boyunca kumlu, milli, şistli yeni alüvyonlar doğu-batı doğrultusunda geniş alanlar kaplar. Kıyıya paralel uzanan Küre Dağları denizin ılımanlaştırıcı etkisini iç kesimlere ulaştıramadığı için Devrekani’nin iklimi daha çok karasal özellik taşır. İlçenin asli bitki örtüsü ormandır. Ormanlar daha çok ilçenin kuzeyinde yer alır. Bu ormanları esasını sarıçam, karaçam, meşe, kayın, göknar gibi ağaç türleri oluşturur. 2000 yılındaki Nüfus Sayımında Devrekani İlçe merkezinin nüfusu 6174 olmuştur. Devrekani’ye bağlı 54 köyün toplam nüfusu 9681’dir. İlçe merkezi ve köylerin toplam nüfusu ise 15855’dir. Nüfusun %47,6’sını erkek nüfus, %52,4’ünü kadın nüfus oluşturur. İlçe nüfusunun %38,9’u ilçe merkezinde, %61,1’i ise köylerde yaşamaktadır. 1997-2004 yılları arasında doğal nüfus artışı ilçede %03,6 oranında gerilemiştir. Devrekani’nin ekonomisi tarım ve hayvancılık olmak üzere iki temel faaliyete dayanır. Devrekani ilçe topraklarının 449917 dekarını ekili-dikili, 187248 dekarını orman, 103505 dekarını çayır ve mera, 114662 dekarını tarım dışı alanlar oluşturur. Tarım alanlarının ¾’ünden fazlası tahıl ürünlerine ayrılmıştır. Devrekani’de sanayi gelişmemiştir. İlçede büyük çaplı sanayi kuruluşu yoktur. Tahıl üretiminin fazla olması sebebiyle un sanayi ön plana çıkmıştır. İlçede ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Karayolu dışında başka bir ulaşım biçimi yoktur. GEOGRAPHİCİAL RESEARCH OF DEVREKANİ DİSTRİCT Devrekani town is in Kastamonu, is in the west Karadeniz region of Karadeniz region. İt is surrounded by Taşköprü in the east, Çatalzeytin, in the northeast, Seydiler, in the west, Bozkurt, in the north, Küre, İnebolu and Kastamonu, in the south. Devrekani town is approximetly located about 804 km². Most of Devrekani land was occured in 2. and 3. era. But however there are also (paleozoik) 1. era old areas. From town center along Devrekani stream sandy, siltly, schistly new alluviums take up wide space along east-west direction. Küre mountains that stretched to parallel shore doesn’t transmit hinterland of sea’s temperate effect. That’s why the climate in Karacabey usually consist of terrestrial. Town’s original plant cover is forest. The forests usually situated in North of county. Essential of this forests form like Scotch pine, black pine, oak, beech, fir tree, species of trees. The population in the centre of Devrekani town is 6174. The total population of the 54 villages belonged to the town is 9681. The total population of the town centre and the villages is 15855. % 47,6 of the population form men populations, %52,4 of the population form women populations. % 38,9 of town population live in town center, % 61,1 of the town population live in villages. Between 1997-2004 years the increase population in the town had regressed proportion % 3,6. The Economy of Devrekani consist of agriculture and stock farming. 449917 decare of Devrekani town land occupied by sown-sewn area, 187248 decare of its are forest, 103505 decare of its are meadow and pasture, 114662 decare of its are out of agriculture fields. More than %¾ of agriculture land occupied by part of grain production. The industry İn Devrekani hadn’t devoloped. There is not any great industry company. Because of grain production is too much, flour industry had come to the fore. İn town transportation connect with overland route. There isn’t any way out of overland route.
Keywords: Devrekani (Kastamonu, Türkiye)_Coğrafya