Paylaşım ekonomisi tabanlı hizmetlerde kripto ödeme sistemi açısından tüketici görüşlerinin incelenmesine yönelik ampirik bir çalışma - Can, Burcu (My University, 2025)
2008 yılında Satoshi Nakamoto'nun Bitcoin ile ilgili yayımladığı makale, kripto paraların kavramsal temellerini atarak dünya ve ülke literatürüne girmesine neden olmuştur. Bitcoin'in günlük yaşantımıza yavaş yavaş dahil olması ve yayımlanan protokol sayesinde geniş kabul görmesi, kripto paraların popülerleşmesine zemin hazırlamıştır ve akademik anlamda da birçok farklı boyutta incelenmiştir. Ayrıca, bu popülerleşmenin ve protokolün içerdiği yeniliklerin, dünya finans sisteminde önemli değişikliklere yol açacağı öngörülmektedir. 2008'de Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin, teknolojik altyapısı ve finansal devrim vaatleri sayesinde kısa sürede geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Bu çalışma ile kripto evreninin farklı boyutlarını anlamayı ve Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının bu yeni teknolojiye yönelik yeniden kullanım niyetlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde elektronik ticaret ve pazarlama açısından ödeme yöntemleri, ikinci bölümde paranın tarihsel süreci, kripto varlık kavramı, blockchain teknolojisi ve daha önce yapılmış akademik çalışmalara ait özetlerden bahsedilmektedir. Veri toplama süreci yüz yüze anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup, 410 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS analiz edilmiştir. Araştırmada, kavramsal model uygulanmış olup algılanan fayda, algılanan risk, gözlemlenebilirlik, denenebilirlik, karmaşıklık, uygunluk, algılanan maliyet, web/ mobil uygulama hizmet kalitesi ve teknolojik yenilikçilik gibi 9 farklı ölçekten elde edilen boyutların tüketici görüşlerinin incelenmesine yönelik etkisi araştırılmaktadır ve elde edilen sonuçlar son bölümde detaylı olarak paylaşılmıştır, araştırmanın sonuçları gelecekte kripto paraların benimsenme ve uyarlanma sürecini etkileyen etmenlerin daha iyi kavranmasına yardımcı olacak veriler sunmayı amaçlamaktadır.

Satoshi Nakamoto's article on Bitcoin published in 2008 laid the conceptual foundations of cryptocurrencies and caused them to enter the world and national literature. The gradual inclusion of Bitcoin into our daily lives and its acceptance thanks to the published protocols paved the way for the popularization of cryptocurrencies and was also in many different dimensions in academic terms. In addition, it is predicted that innovations in the growth of this popularization and process will pave the way for significant changes in the world financial sector. Bitcoin, introduced by Satoshi Nakamoto in 2008, reached a wide user base in a short time thanks to the technological and financial exchange opportunities offered. This study examines the understanding of different dimensions of the cryptocurrency universe and the re-use intentions of cryptocurrency users in Türkiye towards this new technology. In the first part of the study, electronic commerce and marketing policy payment methods, in the second part, the financial process of money, crypto asset types, blockchain technology and summaries of previous academic transactions are mentioned. The data collection process was carried out through face-to-face surveys and the data obtained from 410 data were analyzed with the SPSS program. The cryptographic model has been applied and its effect on monitoring the obtained parts of 9 different lengths such as perceived benefit, perceived risk, observability, trialability, complexity, comprehensiveness, perceived cost, web/ mobile application service quality and technological development is investigated and the results obtained are finally shared, the results of which will provide a better understanding of the cryptocurrency and adaptation rates.
An empirical study to examining consumer opinions in terms of crypto payment system in sharing economy based services
Keywords: Crypto coins; E- Ticaret; E-Commerce; Electronic funds transfers; Elektronik fon transferi; Financial interactions; Finansal etkileşimler; Kripto Para; Kripto paralar; Online Alışveriş; Online Shopping; Paylaşım Ekonomisi Crypto Money; Sharing Economy