Renk yönetim sisteminde iş akışı ve kurulumunda dikkat edilecek hususlar - Özçilingir, Hande (My University, 2006)
Baskı işlemlerinin ilk günlerinden bu yana, renklerle ilgili sürekli yeni problemler ortaya çıkmıştır. Değişen çalışma işlemlerinde, deneyimlerin uygulamaya konulması için bunların düzenli olarak idare edilmesi yani toplanması, organize edilmesi ve değerlendirilmesi gereklidir. Bazen baskı öncesinde oluşturulan veya istenen renk baskı sonucunda elde edilememektedir. Bu matbaacılıkta sıklıkla yaşanan problemlerden biridir. Bu probleme gelişen teknoloji ile birlikte çözümler üretilmiştir. Renk Yönetim Sistemi bunlardan biridir. Bu sistemle birlikte cihazların renk evrenleri ortak bir dile dönüştürülerek bunlar arasındaki geçişler en az kayıpla gerçekleşir. Renk yönetimiyle ilgili hazırlanan bu tezin amacı, doğru bakış açısı ile Renk Yönetim Sistemini açıklamak ve kurulumuyla ilgili bilgi vermektir. Bu çalışmada, renk yönetimine giriş olarak öncelikle renk bilgisi verilmiştir. Renk bilgisini anlamadan, Renk Yönetim Sistemi hakkında fikir yürütmek oldukça güçtür. Rengin oluşumu, renk evrenleri ve rengin fiziksel ölçümü renk bilgisi dahilinde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın diğer bölümünde ise, Renk Yönetim Sisteminde İş Akışı ve Kurulumunda Dikkat edilecek noktalara değinilmiştir. Kurulum aşamasında yapılan çalışmalar, Kalibrasyon ve Giriş-Çıkış Profilleme işlemleri iş akışı kapsamında araştırılarak sunulmuştur

Since the early days of printing, dealing with colors has continuously presented us with new challenges. It was essential that current expertise was constantly managed, that was collected, organized and evaluated in order to be able to implement it in changing working processes Sometimes the color which was wanted or formed before printing could not be get at the end of the printing and this was a problem that was seen frequently in the printing field. There has been some developments in our lives with developing technology. Color management system was one of this developments. Color spaces of devices were turned to a common language with color management sistem and transition between of these becomes with the least loss. The aim of this thesis, which was about color management, was to explain the color management system with the true point of view and give some information about its constitution. In the present thesis, information about colors was given first as an introduction of color management system. It was quite hard to put forward an idea about color management sistem if the knowledge of color wasn’t known. Formation of color, color spaces and physical measurement of color was explained within the knowledge of color. In the other part of the thesis, workflow in color management system and focal points in its constitution were mentioned. Work during the constitution, calibration and input-output profile were presented within workflow.
Keywords: İş Akışı; Matbaa Eğitimi; Renkler_Yönetim