İstanbul Büyükada'da Yetişen Ağaçlara Zarar Veren Odun Çürüklüğü_x000D_ Mantarlarının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Büyükada, İstanbul’un en önemli doğasal ve turistik merkezlerinden biridir. Adalar’da yeşil örtününkorunmaya çalışılmasına rağmen son yıllarda artan çevresel problemlerin yanında artan antropojenikbaskılar ve etkilerden dolayı ağaçlarda da tahribat ve hastalıklar hızlı bir yükseliş göstermiştir. Buhastalıklar Büyükada’ya peyzaj değeri katan canlı ağaçların kalite ve görünümlerini bozacağı gibi, çoğutabii anıt olan bu ağaçları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirmektedir. Hastalıkların artmasının diğerolumsuz yönü de bu hastalıkların Büyükada’da Avrupa’nın en büyük ahşap eseri olan yetimhanenin,birçok köşk, villa, yalı ve bazı devlet kurum binalarının ahşap kısımlarında yaptığı ve yapacağıtahribatlardır. Bu çalışmada Büyükada’daki canlı ağaçlarda tespit edilen “odun çürüklüğü” yapanmantarlar incelenmiştir. Çalışmada belirlenen odun çürüklüğü yapan mantarlar tespit edilip, beyazçürüklük, esmer (kahverengi) çürüklük ve yumuşak çürüklük yapan mantarlar şeklinde sınıflandırılmıştır.Çalışmada Basidiomycota (26) ve az sayıda Ascomycota üyesi (2) mantar tespit edilmiştir. Büyükada’daçok sayıda ağaçta tespit edilen beyaz çürüklük mantarlarından, Stereum hirsutum, Schizophyllumcommune, Ganoderma applanatum, Trametes versicolor ve Porodaedalea pini mantarlarının çok sayıdave yaygın olduğu görülmüştür. Çalışmanın en önemli sonuçlarından biri de çok sayıda hastalıklardandolayı tamamen kurumuş ve kesilmek zorunda kalınmış ağaçlar olduğunun görülmesidir. Bu sonucagöre Büyükada’da ciddi bir ağaç tedavisi ve restorasyonu yapılması, ahşap binaların ahşap kısımlarınınemprenyelenmesi veya boyanmasının zorunlu olduğu tespit edilmiştir.

Buyukada, is one of the most important natural and touristic centers of Istanbul. Despite the efforts to_x000D_ protect the vegetation on the islands, the damage and diseases in the trees have shown a rapid increase_x000D_ due to the increasing environmental problems as well as the increasing anthropogenic impact in recent_x000D_ years. These diseases will deteriorate the quality and appearance of trees that add landscape value to_x000D_ Buyukada, and bring these trees, most of which are natural monuments, in danger of death. Another_x000D_ negative aspect of the increase of diseases is the destructions on the wooden parts of the biggest_x000D_ wooden structure of Europe; the orphanage, mansions, villas, and government buildings. In this study,_x000D_ the fungi that cause "Wood decay" detected on living trees in Buyukada. Wood decay fungi were_x000D_ determined in the study and classified as white, brown and soft rot. Basidiomycota (26) and a small_x000D_ number of Ascomycota members (2) were found. Among the white rot fungi detected in many trees,_x000D_ white rot fungi such as, Stereum hirsutum, Schizophyllum commune, Ganoderma applanatum, Trametes_x000D_ versicolor and Porodaedalea pini fungi have been seen to be numerous and common. One of the most_x000D_ important results of the study is also that it is seen that there are many trees; these have completely_x000D_ dried up and had to be cut because of the diseases. Therefore, it was determined that a serious tree_x000D_ treatment and restorations should be carried out in Buyukada, and the wooden parts of wooden_x000D_ buildings should be impregnated or painted
Determination of Wood Decay Fungi that Damage Trees Growing in Buyukada, Istanbul