Testis seminomu ve intrakranyal germinomun immünhistokimyasal ve histomorfolojik özelliklerinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Kranyal germinom, testis seminomu ve over disgerminomu histolojik olarak benzer özelliklere sahip ancak farklı lokalizasyonlarda yerleşen tümörlerdir. Bu çalışmada testis seminomu ile kranyal germinomlar tümör içerisindeki lenfosit ve eozinofillerin oranı, Ki–67, PLAP, vimentin immünhistokimyasal boyanma özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: M.Ü. Nörolojik Bilimler Enstitüsünde 1995–2002 yılları arasında tanı almış 10 adet intrakranyal germinom ve 2 adet testis seminomuyla Marmara Üniversitesi Tıp. Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nda 1998–2003 yılları arasında tanı almış 6 adet testis seminomu olgusu çalışma kapsamına alınmıştır. Olgulara PLAP, vimentin, Ki–67, tümör içerisindeki lenfosit yoğunluğunu saptamak için CD45 immünhistokimyasal boyamalar yapılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Germinom olgularının yaş aralığı 9–30 olup ortalama yaş 17 dir. Seminom olgularının yaş aralığı 15–49 olup ortalama yaş 32,6’dır. Çalışmamızda kranyal germinom ve seminomlarda tümör içi lenfosit ve eozinofil varlığı yanısıra PLAP ve vimentin immünhistokimyasal boyanma özellikleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. MIB-1 (Ki-67) proliferasyon indeksi seminomda %44, germinomda %25 olarak bulunmuştur ve fark istatistiksel olarak anlamlıdır.

Objective: Cranial germinoma, testicular seminoma and ovarian dysgerminoma are tumours with similar histological features but located at different localizations. In this study; cranial germinoma and testicular seminoma, has been compared for the ratio of the tumor infiltrating lymphocytes, eosinophils, and immunohistochemical staining features for the Ki–67, PLAP, and vimentin. Materials and Methods: Cases were obtained from the archives of the Pathology Laboratory, Marmara University Hospital, Institute of Neurological Science (10 IKG and 2 testicular seminoma in the time period of 1995 to 2002 ), and Pathology Laboratory, Marmara University Hospital (6 testicular seminoma, in the time period of 1998 to 2003 ). We performed immunohistochemical staining for PLAP, vimentin, CD45 and Ki–67. Results and Conclusion: The germinoma cases were aged between 9–30, (median age 17). The seminoma cases were aged between 15–49, (median age 32, 6).
Comparing of the immunohistochemical and morphological features the testicular seminoma and intracranial germnoma
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Patoloji