Hadiste tahric - Aydın, Cemal Abdullah (My University, 2009)
HADİSTE TAHRİC İlk dönemlerde Peygambere (s.a.) ait hadislerin nakli ‘tahric’ lafzıyla ifade edilmiş, zamanla hadislerin alındığı kaynaklara atıfta bulunmaya da tahric denilmiştir. Çalışmamızda tahric kavramı çok yönlü ele alınmış, geçmişte ve günümüzde hangi yöntemlerle tahric yapıldığı incelenmiştir. Giriş ve üç bölümden oluşan tezimizin, giriş bölümünde tahric kavramının tarifi, gayesi ve faydaları üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde matbu hadis kaynakları tanıtılarak türleri tesbit edilmiş, tahric açısından özellikleri aktarılmıştır. İkinci bölümde tahricin tarihçesi, tahric yöntemleri ve tahric eserleri işlenmiştir. Üçüncü bölümde hadisleri aramada başvurulan usuller, hadis aramaya yardımcı çalışmalar ve bilgisayar teknolojisinin bu sahaya katkıları anlatılmıştır.

TAKHREEJ IN HADITH In the earlier times of Islam Takhreej, as a term, referred to narrations from the Prophet (PBUH), and over time the term’s meaning evolved into “attribution or referencing to hadith resources”. In our study, we followed a multi-dimensional approach to the term Takhreej, and investigated variety of methodologies for the term. We organized our dissertation in three sections. In the first section we studied the definition of the term, its purpose and its benefits. In the second, we introduced/ classified published hadith resources, and studied their properties from takhreej point of view. In the third section, we mainly reviewed the contributions of earlier studies as well as the effects of contemporary search enabling computer technologies on hadith search.
Keywords: Hadis