Saddam Hüseyin dönemi politikalarının Irak'ın sosyo ekonomik yapısına etkileri - Demirtaş, Ahmet (My University, 2019)
ÖZETSADDAM HÜSEYİN DÖNEMİ POLİTİKALARININ IRAK’IN SOSYO EKONOMİK YAPISINA ETKİLERİÖğrencinin Adı Soyadı : Ahmet DEMİRTAŞYüksek Lisans TeziDanışman: Prof. Dr. Tiğinçe OKTAR2019, X+xvi sayfaBaas Partisi, Arap dünyasında ilk ideolojik parti olarak Suriye'de doğdu ve Arap politik düşüncesinde büyük bir boşluğu doldurdu. Baasçılar, bir ideoloji oluşturmak ve Suriye ve diğer Arap devletlerinde pek çok kişiyi çekmek için etkili bir ideoloji üretmeyi başardılar. Baasçı Arap birliği fikri, Ortadoğu'daki Arapların gündemini tamamen işgal etmişti. 1947'de Pan-Arap entelektüellerinin Baas partisi kongresine Abd ar Rahman ad Damin ve Abd al Khaliq al Khudayri dahil olmak üzere birçok Iraklı katıldı. Bağdat’a döndüklerinde, Baas’ın Irak şubesini kurdular. 1965’e kadar Baas, ideolojik ve kişisel rekabetlerin zayıflatıcı etkilerine maruz kaldı. Parti daha sonra Genel Bakr yönetiminde ve genel sekreter yardımcısı Saddam Hüseyin ile yeniden örgütlendi. Arap yarımadasında ve Irak’da önemli yere sahip olan Baas partisi Arap topraklarındaki milyonlarca aynı dili konuşan, aynı din, kültür ve tarihi hatıraları paylaşan Arap toplumunu birleştirme ideolojisi ile bölgede etkisi artırdı. Saddam Hüseyin’in Irak’da gücünü artırması ile kendine özgü bir yönetimi biçimi haline geldi ve birçok alanda etkili politikalarda temel ideoloji oldu.Bu çalışmada, Saddam Hüseyin’in Irak’ındaki otoriter rejimi ve bununla bağlantılı olarak Baas rejimin ortaya çıkışı ve etnik gruplar, çevre ülkeler ve toplumdaki rolünü açıklamaya odaklanılmıştır. Bu bağlamda Baas rejiminin doğuşu, kuruluş süreci, iktisadi yapısı, sosyal ve toplumsal yaklaşımları, bir Baascı olarak Saddam Hüseyi’nin Irak’ta uygulamaya koyduğu ekonomi politikaları ve sonuçları ile Saddam Hüseyin’in otoriter yönetiminin uygulamaları ve cumhurbaşkanlığı döneminde Arap-Kürt ihtilafındaki gelişmeler siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel dinamiklerle incelenmiştir.

ABSTRACTTHE EFFECTS OF POLICIES IN THE PERIOD OF SADDAM HÜSEYİN ON IRAQ'S SOCIO ECONOMIC STRUCTUREName and Surname: Ahmet DEMİRTAŞMaster ThesisSupervisor: Prof.Dr. Tiğinçe OKTAR2019, X pagesThe Ba'ath Party was born in Syria as the first ideological party in the Arab world and filled a huge gap in Arab political thought. The Baathists managed to produce an effective ideology to create an ideology and to attract many people in Syria and other Arab states. The idea of the Baathist Arab unity had completely occupied the agenda of the Arabs in the Middle East. In 1947, many Iraqis, including Abd ar Rahman ad Damin and Abd al Khaliq al Khudayri, participated in the Baath party congress of Pan-Arab intellectuals. When they returned to Baghdad, they established the Ba'ath branch in Iraq. Until 1965, the Baath was subjected to the weakening effects of ideological and personal rivalries. The party was then reorganized under the leadership of the General Secretary and with Saddam Hussein, deputy secretary-general. The Ba'ath party, which has an important place in the Arabian Peninsula and Iraq, has increased its influence in the region with the ideology of unifying Arab society that speaks millions of the same languages and shares the same religion, culture and historical memories. As Saddam Hussein increased his power in Iraq, he became a unique form of government and became the basic ideology of effective policies in many areas.This study focuses on explaining Saddam Hussein's authoritarian regime in Iraq and the emergence of the Ba'ath regime and its role in ethnic groups, neighbouring countries and society. In this study, the birth of the Baath regime, its establishment process, economic structure, social and social approaches and the economic policies and results of Saddam Hussein as a Baathist in Iraq are examined. In addition, in this study, the applications of Saddam Hussein's authoritarian rule and the developments in the Arab-Kurdish conflict during the presidency were examined with political, socio-economic and cultural dynamics.
Keywords: Ethnic Intergroup Conflict; Etnik Gruplar Arası Çatışma Authoritarian regimes; Irak; Iraq; Middle East; Orta Doğu; Otoriter Rejim; Politics and government; Saddam Hussein's regime; Saddam Hüseyin Rejimi; Siyaset ve yönetim; Turkey - Iraq Relations; Türkiye – Irak İlişkileri