Kainik asit uygulamasından sonra yavru ve yetişkin sıçanların hipokampusunda bazik fibroblast büyüme faktörünün dağılımı:immünhistokimyasal çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Amaç: Yavru ve yetişkin sıçanlarda kainik asit (KA) ile epilepsi oluşturulmasından 15 gün sonra hipokampusta bazik fibroblast büyüme faktörü (bFBF) immünreaktif hücrelerin yoğunluğundaki değişiklikler incelendi. Çalışma Planı: Wistar albino cinsi beş günlük (yavru) ve iki aylık (yetişkin) sıçanlara tek uygulama olarak serum fizyolojik (kontrol grubu) veya 7 mg/kg dozunda KA intraperitoneal enjeksiyonu yapıldı. Enjeksiyondan 15 gün sonra, intraaortik yoldan perfüzyon ile fikse edildikten sonra, sıçanların yaşamları sonlandmldı ve beyinleri çıkarıldı. Bazik fibroblast büyüme faktörü immünreaktivitesini göstermek için kriyostat kesitlere fare monoklonal bFBF antikoru kullanılarak immünhistokimya yöntemi uygulandı. Tüm gruplarda bFBFir hücreler sayıldı. Bulgular: Kontrol ve KA gruplarında, hipokampustaki astrositlerde ve CA2 bölgesindeki bazı piramidal nöronlarda bFBF immünreaktivitesi gözlendi. Kainik asit uygulanan yavru ve yetişkin sıçanların hipokampusunda bFBFir astrositlerin (yavru için, p<0.0001 ; erişkin için, p<0.001) ve CA2 bölgesindeki piramidal nöronların (yavru için, p<0.05; erişkin için p<0.001) sayısının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde arttığı görüldü. Sonuç: Kainik asit uygulanan yavru ve yetişkin sıçanlardaki bFBFir astrosit ve CA2 bölgesindeki piramidal nöron sayısının, epileptogeneze karşı gelişen koruyucu bir mekanizma sonucu arttığını düşünüyoruz

Objectives: We investigated the changes occurring in the density of basic fibroblast growth factor (bFGF) immunoreactive (ir) cells 15 days after kainic acid (KA) injection in young and adult rat hippocampus. Study Design: A single injection of serum physiologic solution (control) or KA (7 mg/kg) was administered intraperitoneally to young (5 days) and adult (two months) Wistar albino rats. Fifteen days after the injection, and following intraaortic perfusion with the use of a fixative solution, the rats were decapitated, and the brains were removed. Mouse monoclonal bFGF antibodies were used to demonstrate bFGF immunoreactivity. By light microscopy, bFGFir cells were counted in all groups and evaluated statistically. Results: bFGF immunoreactivity was observed in the astrocytes in the hippocampus, and in the pyramidal neurons in the CA2 region both in the control and KA groups. Compared with the agematched controls, KAinjected rats demonstrated significantly increased numbers of bFGFir astrocytes in the hippocampus (young, p<0.0001 ; adult, p<0.001) and pyramidal neurons in the CA2 region (young, p<0.05; adult, p<0.001). Conclusion: Significantly increased bFGFir astrocytes and CA2 pyramidal neurons seen in KAadministered young and adult rats suggest the presence of a protective mechanism against epileptogenesis.
Distribution of basic fibroblast growth factor after kainic acid injection in young and adult rat hippocampus: An immunohistochemical study
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel