Motorlu araç sorumluluk sigortaları ve İETT otobüsleri için bir uygulama - Öz, Ömer Faruk (My University, 1999)
Gelişen toplumsal yaşam motorlu araç sahiplerini aracın işle- tilmesi sırasında üçüncü şahıslara verebileceği zararlardan dolayı sorumlu tutmaktadır. Motorlu bir aracın karayolunda işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yada bir şeyin zarara uğramasına neden olması halinde o aracı işletenin zarara uğrayan üçüncü kişilere karşı olan sorumlulu- ğunu belirli limitler dahilinde karşılamak üzere zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırması mecburi hale getirilmiştir. - Ayrıca bu limitleri aşan zararlar için isteğe bağlı ihtiyari mali sorumluluk sigortası ve ferdi kaza sigortası yaptırılabilir. - Kamu toplu taşımacılığı yapan İ.E.T.T. toplu taşımacılık hizmetini verirken zaman zaman üçüncü şahıslara (taşımış olduğu yolcular ile yayalar)istenmeyen maddi ve bedeni zararlar vermekte olup,Kurum yüksek tazminat talepleriyle karşı karşıya kalmakta, aynı zamanda kazazedeler mağdur duruma düşmektedirler. Kurum zo- runlu mali sorumluluk sigortasının yanında ihtiyari mali sorumlu- luk veya ferdikaza sigortası poliçeleri yaptırarak kazazedelerin mağduriyetini gidermiş olacak aynı zamanda kurumun üçüncü şahıslar nezdindeki itibarı korunmuş olacaktır.

Owners of the motorized vehicles during driving have been undertaken responsibility in the social developing life.While driving a motorized vehicle in the road;in case it causes a man to die,it either makes him injured or makes anything damages, a man who drives the vehicle has been necessary to be made a finanscial insurance for the responsibility against the third persons who have been damaged over meeting in a limited sum. -Furthermore,for the damages excessing the limitations it can be done an optional financial commitment on reguesting or an individual accident insurance. -While İ.E.T.T. which carries out public transportation is doing its work it occasionally gives unwilling tangible and physical damages to the third persons (as carrying with travellers and pedestrians),İ.E.T.T. sometimes has been met face to face some high financial demands,and at the same time people suffered from the accidents have been undergone unjustly treatments.By way of doing an optional financial commitment or an individual accident insurance as well as financial responsible insurance İ.E.T.T. will have removed unjustly treatments of the people suffered from accidents and moreover it will preserve its credibility in the judgement of the third persons.
Keywords: SİGORTA