Afiş tasarımında optik yanılsama - Lehimler, Zafer (My University, 2015)
AFİŞ TASARIMINDA OPTİK YANILSAMA Afiş tasarımı 19.yy'ın sonlarından itibaren farklı üslupların sergilendiği bir gösteri alanı olmuştur. Varoluş nedeni tanıtım olan afişin rolü günümüze uzanan süreçte değişim göstermiş, bununla beraber kullanıldığı alanlarda genişlemiştir. İlk başlarda pazarlama amacı taşıyan bu sınırlı yüzey daha sonra çeşitli kavramların ve düşüncelerin yer aldığı bir platforma dönüşmüştür. Bu durum afiş tasarımında üslup sorununu da beraberinde getirmiştir. Grafik ürünler nitelikleri itibariyle sanat akımlarıyla paralel olarak ilerlemişlerdir. Bu nedenle sanat alanındaki gelişmelerin yansımaları görsel iletişim tarihine yön vermiştir. Görsel iletişim tasarımında önemli olan nokta, iletilen mesajın anlaşılabilir olmasıdır. Sanat alanındaysa bu kaygıdan söz edilemez. Çünkü sanat, yorumlanabilir olanın peşinde koşar. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Optik yanılsama, sanat ve görsel iletişim arasında tutarlı bir birliktelik sağlar. Bununla birlikte optik yanılsama, görsel bir mesajla bütünleşebildiği gibi aynı zamanda duyumsanabilir görüntüler sunar. Bu araştırmanın konusu, optik yanılsamaların afiş tasarımındaki yeri ve önemini incelemektir. Çalışma kapsamında optik yanılsamaların yer aldığı afiş tasarımları incelenerek, afiş ve optik yanılsama arasındaki ilişkinin deşifre edilmesi hedeflenmiştir. Araştırma için literatür taraması yapılmış, bununla beraber görsel iletişim alanındaki örnekler incelenmiştir. Beyin, Görsel Algı, Yanılsama, Görsel Yanılsama, Optik Yanılsama, Op Art, Görsel İletişim, Afiş Tasarımı.

OPTICAL ILLUSIONS IN POSTER DESIGN Poster design practice became a performance area where various styles have been exposed beginning from the end of 19'th Century. The poster's role for promotion has been changed and also the area of practice has been expanded. This limited surface which works for marketing in the beginning, turned into a platform where various notions and thoughts stand. This situation caused a styling problem in poster design. Graphic design products have been evolved parallel to the art movements. Art movements have effected the history of visual communication. The clearity of the message is crucial for visual communication design. It is not possible to mention this concern in an art field. Because art follows the interpretable. Optical illusion set up a consistent combination between art and visual communication from a point of view. Although optical illusion Art which may be integrated with visual message also may present a sensory image at the same time. The aim of this research is to investigate the position and the importance of optical illusions in poster design. In this extend it is aimed to analyse posters with optical illusions and to transcribe the relationships between posters and optical illusions. The literature has been scanned for the investigation and also the works from visual communication field have been studied. Eye, Brain, Visual Perception, Illusion, Visual Illusion, Optical Illusion, Op Art, Visual Communication, Poster Design.
Keywords: Afiş; Grafik sanatlar