Türkiye’de tarım kredi ve sigortaları - Gezginci, Hayrünisa (My University, 2005)
Türkiye'de özellikle tarım kesiminde gelir düzeyinin düşüklüğü, tasarrufların ve paralelinde sermaye birikiminin yetersizliği, tarım kesiminin finansmanı açısından Tarım Kredilerinin önemi belirginleştirmektedir. Ayrıca tarım sektörünün doğa koşullarına bağımlı bir sektör olduğu, tarımdaki risk ve belirsizliklerin varlığı düşünüldüğünde tarım sektöründe tarım sigortalarının önemi de ortaya çıkmaktadır. Türkiye 'de teknolojik yetersizlikler nedeniyle doğa koşullarından kaynaklanan risklerin çokluğu ve risk derecesinin büyüklüğü sektörde tarım sigortalarını önemli ve gerekli hale getirmektedir. Bununla birlikte, Türkiye 'de tarım kredi ve sigortaları çok sayıda ve çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Formalite çokluğu, yetersiz kurumsal genişleme, tarım sigortalarının yetersizliği, yüksek faizli kredilerin geri ödenmesindeki güçlükler tarım sektöründe ve tarım kredilerinde gözlemlenen ve sektörün gelişimini engelleyen başlıca sorunlar arasındadır Tarım sigortalarında karşılaşılan sorunların bir kısmı tarım sektöründen diğer kısmı ise sigorta sektöründen kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar, Türkiye 'deki ve sektördeki gelir düzeyi yetersizliğinden ve istikrarsızlığından kaynaklanan ekonomik sorunlar, teknik bilgi, eleman ve teçhizat yetersizlikleri ve hukuksal alt yapı yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlar şeklinde özetlenebilir. Tarım kredilerinde ve tarım sigortalarında karşılaşılan sorunların çözümü için istikrarlı politikaların uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla devletin yönlendirici, bazı konularda zorlayıcı politikalar üretmesi ve izlemesi gerekmektedir. Devletin bu yöndeki uygulamaları özel sektörü de teşvik ederek özel banka ve sigorta şirketlerinin tarım kredi ve sigortaları ile tarım sektörüne sağladıkları finansman desteğini arttırıcı yönde etki yapacaktır.

The low income level and insufficiency of capital accumulation parallel to savings in Turkish agricultural sector clarifies the importance of Agricultural credits in terms of agricultural finance. Given the fact that the agricultural sector is highly depedent on natural conditions and it includes risks and ambiguities, the importance of agricultural insurances in agricultural sector become obvious. The insufficiency of technology that increases the risks arising from natural conditions, and the scale of risk premium makes the agricultural insurances crucial and indispensable. However, the agricultural credits and insurances are faced to various problems in Turkey. The bulge of formalities, insufficient institutional enlargement, inadequecy of agricultural credits and difficulties in loan repayment of high interest rates are the main problems that hinder the improvement of the agricultural sector. The problems related to agricultural insurances derive both from the insurance and agricultural sectors. These problems can be summarized as follows: The economic problems because of instability and low level of income both at sectoral and at country level; inadequacy of technical know-how, personel and equipment; and inadequecy of judicial structure. The solutions for the problems in agricultural credits and insurances require implementation of stable policies. To this end, the government should develop and pursue stable and, in some cases, compelling policies. Such governmental implementations would encourage private sector and have an increasing impact on financial support for agricultural credits and insurances provided to this sector by private banks and insurance companies.
Keywords: Sigorta, Tarım