Hüseyin Hamdi Bin Hüseyin’in “Hasbihalu’s-Salik Fi Akvemi’l-Mesalik” isimli eseri (metin ve inceleme) - Altun, Yavuz (My University, 2013)
19. yy da yazılan “Hasbihâlü’s Sâlik fî Akvemi’l-mesâlik” isimli bu eserin müellifi Konya’da Nakşibendî tarikatının önemli simâlarından Hüseyin Hamdi bin Hüseyin’dir. Eser genelde tasavvuf, özelde ise Nakşibendî tarikatının seyr u sülûkünü ele almaktadır. Bu bağlamda Nakşibendî tarikatına giriş ve zikir âdâbı teferruatlı olarak ele alınmış ve şeyh-mürîd ilişkileri üzerinde durulmuştur. Yeri geldikçe de tasavvuf kavramları açıklanmıştır. Nakşibendî tarikatını geniş bir şekilde ele alması bakımından önemli bir eserdir. Çalışmamızda Hüseyin Hamdi Efendi’nin hayatı ve tasavvufî kişiliği üzerinde durulmuş, silsilesi ve eserleri aktarılmıştır. Eserde geçen tasavvufî kavramlar müellifin kattığı anlam boyutu dikkate alınarak işlenmiş ve sonunda eserin yeni harflerle yazımına yer verilmiştir. seyin Hamdi bin Hüseyin, Hasbihâl, Tasavvuf, Nakşibendî Tarikatı

“Hasbihâlü’s Sâlik fî Akvemi’l-mesâlik” book written in the 19th century by Hüseyin Hamdi ibn Hüseyin from the Nakhshi order. This book outlines the practises of Tasawwuf (sufism / religious mystic) in general and Nakhshi in depth. That is, how to join the Nakhshi order, it’s dhikr (rememberance of Allah) in detail and the relationship between the sheikh and mureed (disciple). Tasawwuf terminology is also explained where appropriate. This book is important as it covers the Nakhshi order in depth. This article covers the life of respected Hüseyin Hamdi and his understanding of Tasawwuf, his silsila (chain) and other books. In the appendix of this article, I have included a latin transliteration of the original script. Key words: Hüseyin Hamdi ibn Hüseyin, Hasbihâl (conversation), Tasawwuf, Nakhsi order
Keywords: Biyografi; Dini Yaşam; Dini yönleri; Hüseyin Hamdi Efendi; İslam; Nakşibendi; Tarikat; Tasavvuf