Ortaokul öğrenci̇leri̇ni̇n beden eğiti̇mi̇ dersi̇ne yöneli̇k sınav kaygılarının İncelenmesi̇ - DERVENT, FATİH (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersindeki sınav kaygısı düzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırmada yöntemsel model olarak tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmaya Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerindeki 6 ilinden (İstanbul, Ankara, Hatay, Kütahya, Mersin ve Karaman) toplam 813 (444 kız, 369 erkek) ortaokul öğrencisi katılmıştır. Veri toplama araçları olarak ‘Kişisel Bilgi Formu’ ve ‘Beden Eğitimi Dersi Sınav Kaygı Envanteri’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerine ilişkisini incelemek amacıyla MANOVA analizi tercih edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, sınıf ve cinsiyet değişkenlerinin etkileşim içinde olarak beden eğitiminde sınav kaygısı alt boyutları ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi sınav kaygılarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf değişkenine bakıldığında 7. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi sınav kaygı düzeylerinin diğer sınıflara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenini incelendiğinde ise, kız öğrencilerin beden eğitimi sınav kaygı düzeylerinin erkek öğrencilerin beden eğitimi sınav kaygı düzeylerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, sınav kaygısı, ortaokul öğrencileri

Purpose of this study was to examine middle school students’ exam anxiety level for physical education lesson. Survey method was used for examining the research questions of the study. There were totally 813 (444 girls, 369 boys) students from 6 different cities (Istanbul, Ankara, Hatay, Kütahya, Mersin, Karaman) which were from different geographical regions in Turkey were voluntarily accepted to attend this study. Data collection tools were “Personal Information Form” and “Revised Test Anxiety and Regulatory dimension of anxiety in Physical Education scale (RTAR-PE)” were used. MANOVA statistics method was utilized for examining effects of dependent variables on independent variables. Results indicated that gender and class were in interaction and both of them affected sub-domains of scale. The middle school students’ exam anxiety level for physical education was determined as moderate level. Seventh grade students’ exam anxiety for physical education level was higher than other classes in terms of class variable. In gender variable, girls’ exam anxiety for physical education was higher than boys. Key Words: Physical education, exam anxiety, middle school students
The examination of middle school students’ exam anxiety Level for physical education lesson
Keywords: Beden eğitimi; sınav kaygısı; ortaokul öğrencileri; Physical education; exam anxiety; middle school students