Güney Korelilerin Türkiye'deki misyonerlik faaliyetleri - Özbey, Ali Ulvi (My University, 2018)
GÜNEY KORELİ MİSYONERLERİN TÜRKİYE’DEKİ FAALİYETLERİ ÖZET Osmanlı İmparatorluğu ve sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca siyasi, ekonomik, kültürel ve jeostratejik öneme sahip bir ülke olmuştur. Osmanlı imparatorluğunun yıkılışına denk gelen 18. y.y’ın sonları ile 19. y.y.’ın başlarından itibaren sömürge arayışı içinde olan batılı devletler bu durumdan faydalanmak adına çeşitli faaliyetlerden geri kalmamışlardır. Osmanlı topraklarına ayak bastıkları günden itibaren haçlı seferlerinin misyonunu devam ettirme niteliğindeki bu akınlar günümüze kadar neredeyse aralıksız bir şekilde devam etmektedir. Teknolojinin gelişmesine binaen dünyanın küresele bir köy haline dönüştüğü çağımızda misyonerlik faaliyetleri ana amacını muhafaza ederek yeni stratejilerle Asya kıtası üzerindeki saldırıların din kisvesi altında sürdürmektedir. Özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşanan son gelişmeler İslam dünyasında bir gedik açarak misyon faaliyetlerine kolaylık sağlamıştır. Bu minvalde savaşlar, iç çatışmalar ve kaos ortamı Hıristiyanlık propagandası için uygun zemin olup İslam dinini de kötülemek için de bir fırsata dönüşmüştür. Türkiye’deki misyonerlik faaliyetlerinin son yüzleri ise Güney Koreli Evanjelist misyonerler olmuştur. Dünya genelinde yürütmüş oldukları faaliyetlerin benzerini aynı stratejiler ışığında Türkiye’de gözü kara bir şekilde gerçekleştirmek Evanjelist Korelilerin ne denli aidiyet duygusuna sahip olduklarını göstermektedir. Bu çalışmada Güney Koreli misyonerlerin çok yakın zamanda başlayıp günümüze kadar devam eden misyonerlik faaliyetleri ile stratejilerden bahsedilmektedir. syoner, Güney Kore, Evanjelist, Türkiye, Faaliyet

During the history of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey which was founded after that, it has become a country with political, economic, cultural and geostrategic preservation.The western states in search of colonialism since the beginning of the 18th century and the beginning of the 19th century, which correspond to the collapse of the Ottoman Empire, have not left behind various activities in order to benefit from this situation.These influences, which are the continuation of the mission of the crusades since the day when they pressed their feet against the Ottoman lands, continue almost nonstopuntil today. In our age the world was transformed into a global village by the development of technology, the missionary activities in our time are continuing with the new strategies and the attacks on the Asian continent under cover of the religion.Recent developments especially in the geography of the Middle East make missionary activities easy by making a breach in Islamic World. In this way, wars, internal conflicts and chaos have become a suitable ground for Christian propaganda, and it has turned into a opportunity to dismiss the Islam. The last faces of missionary activities in Turkey have been South Korean evangelist missionaries.It is evident that Evangelical Koreans have a sense of belongingness in order to realize the similarities of the activities they have carried out globally in the light of the same strategies in Turkey.In this study, the missionary activities and strategies of the South Korean missionaries starting from very near time and continuing to today are mentioned. Key words: Missionary, South Korea, Evangelist, Turkey, Activity
Keywords: Activity; Evangelist; Evanjelist; Faaliyet Missionary; Güney Kore; Misyoner; Misyonerler; Misyonerlik; South Korea; Tarih; Turkey; Türkiye