Baş-boyun kitlelerinde bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografinin yeri - (:unkn) unknown (My University, 1997)
Baş-boyun kitlesi şikayeti olan hastalarda preoperatif dönemde çekilen ult-rasonografi (US) ile bilgisayarlı tomografi (BT) tetkiklerinin, klinik kulla¬nımdaki yerini tespit edebilmek amacıyla 48 hasta prospektif olarak çalış¬maya alınmıştır. US ve BT verileri laboratuvar tetkikleri, operasyon esna¬sındaki kitlenin tarifi ve patolojik tanısı ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta, kit¬lenin lokalizasyonunun, çevre dokularla olan ilişkilerinin önemli ölçüde tarif edilebildiği, tanısının konulabildiği veya tanı olasılıklarının en aza in-dirilebildiği görülmüştür. US ve BT verileri klinik bulgular ve laboratuvar tetkikleriyle birleştirilirse, oldukça önemli ve vazgeçilmez tanı yöntemi o-lurlar.

This study was conducted in order to determine the clinical use of ultra-sonography (US) and computerized tomography (CT) in the diagnosis of head and neck masses. Forty-eight patients with head and neck mass were studied prospectively. US and CT findings were compared with clinical eval¬uation, laboratory results, intraoperative definition of the mass and his-topathologic diagnosis. We concluded that US and CT could define the local¬ization of the mass in relation to its surrounding structures, and in most cases enabled a precise to be made. US and CT may prove most useful diagnostic tools when combined with clinical findings.
The role of computerized tomography and ultrasonography in head and neck masses
Keywords: Genel ve Dahili Tıp