Evlenmek üzere olan çiftlerin kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
AMAÇ: Bu makalenin amacı, evliliğin bireylerde yarattığı kaygı durumu ve danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: 15 Ekim-1 Aralık 2001 tarihleri arasında, Kocaeli İli Derince Belediyesi Evlendirme Dairesi'ne başvuran, 17-41 yaş arasındaki 94 çifte, araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket ve evliliğin bireylerde yarattığı kaygı durumunu belirlemek amacıyla Öner ve Le Compte tarafından 1983 yılında Türkçe'ye uyarlanmış, geçerlilik, güvenilirliği saptanmış Durumluluk Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. BULGULAR: Evlenecekleri kimsenin seçimi konusunda çiftler kendileri karar vermeyi tercih etmişlerdir. Çocuk sahibi olmak evlilik amaçlarının başında gelmektedir. Eş seçiminde saygılı, anlayışlı, sorumluluk sahibi, güvenilir, ilgili, olgun olmak vb. özelliklere önem vermişlerdir. Kadınlar, kendilerini sosyal güvence altına almak için eşin ekonomik durumunun iyi olmasına daha çok önem vermektedirler. Çiftler evlilik ile ilgili; maddi güçlükten kaynaklanan problemler, ailede sorumlulukların dengeli dağılmaması, kayınvalide/kayınpederin karışması, çocuk sahibi olma kararı,çocukların eğitimi/bakımı vb. konularda anlaşamamaktan endişe duymaktadır. Erkekler aynı konulardan kadınlara göre daha az endişelenmektedir. Çiftler evlilik öncesi; evliliğe hazırlık ve uyum, aile planlaması, cinsellik, çocuk sağlığı/bakımı/eğitimi vb. konularda uzman kişilerden danışmanlık almak istemektedirler. Kadınların eğitim düzeyi ve meslekleri, kaygı düzeylerini etkilemektedir. Eğitim düzeyi arttıkça kaygı azalmaktadır. Sosyal güvencesi olanlar diğerlerinden daha az kaygı duymaktadır. SONUÇ: Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda çiftlerin evlilik öncesi bir çok konuda kaygı yaşadıkları, kaygıları ve gelecek ile ilgili planlan doğrultusunda danışmanlık yapacak kişi ve kurumlara ihtiyaç duydukları saptanmıştır.

OBJECTIVE: The aim of the article is consultative needs and state of anxiety with individuals which is caused by marriage. MATERIAL AND METHOD: 15 October-1 December 2001 64 couples ranging between 17 and 41 of age who have applied to Kocaeli Derince Municipality Wedding Office have been presented with inquiry forms researching the state of anxiety by Necla Öner and Ayhan Le Compte in Turkish version the validity of which has been approved and the Scale of State of Anxiety has been applied. RESULTS: The people have chosen by themselves the partner they will marry. To have a baby is one of the main reason of matrimonial purposes. In selection of the partner, characteristics such as respect, understanding, responsibility, interest, maturity have been seen to be the most important. The women attach importance to the economic situation of their partner to be good for their social security. The couples feel anxious of problems arising financial difficulties, the unfair distribution of responsibilities within the family, interference by father and mother-in-law, disaggrement on having a baby and on care and training of children. Men feel more anxious than women. Couples have been demanding to receive consultation servieces from experts in preparation and adaption for marriage, sexuality, family planning, child health before the marriage is realized. Women's level of education and vocations effect their of anxiety. The higher the level of education is, the lower the level of anxiety is. Those under social security feel less anxious than others. CONCLUSION: In accordance with the findings obtained from the research; It is determined that couples feel anxiety for a lot of topix before marriage and they need institution to counselling about their anxiety and feature plans.
State of anxiety and needs of consultation for the couples going to be married
Keywords: Temel Sağlık Hizmetleri; Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik; Psikoloji; Sosyal Çalışma; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları