Sosyal medya ortamı olarak facebook’un çekiciliği ve ergenlerde bağımlılık düzeyi - Kuşay, Yeliz (My University, 2013)
SOSYAL MEDYA ORTAMI OLARAK FACEBOOK’UN ÇEKİCİLİĞİ VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK DÜZEYİ Bu araştırmada Facebook çekicilik faktörleri yapılan literatür taraması sonrasında kategorize edilmektedir. Ayrıca Facebook uygulamalarının ergen kullanıcılar tarafından kullanım sıklıkları değerlendirilmektedir. Bu bağlamda daha önce yapılan internet, sosyal medya ya da Facebook bağımlılık ölçeklerinden uyarlanarak Facebook bağımlılığına neden olabilecek maddeler belirlenmektedir. Facebook çekiciliği ve Facebook bağımlılık belirtileri, ergen kullanıcıların günlük harcadıkları süre ve toplam Facebook kullanımında bulundukları süre açısından incelenmektedir. Yani zaman değişkenine bağlı olarak Facebook’un çekiciliğini ve Facebook bağımlılık düzeyinin belirlenmesi esas alınmaktadır. Araştırmaya 2012- 2013 eğitim ve öğretim yılında İstanbul / Şişli İlçe okullarında bulunan ortaöğretim kurumlarında 12- 18 yaş aralığını kapsayan 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflarda öğrenim gören 271’i kız, 294’ü erkek 565 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada sosyal medya ortamı olarak Facebook ’un çekiciliği ve ergenlerde bağımlılık düzeyini değerlendirmek için Young, Suler, Grohol, Andreassen ve Şener tarafından geliştirilen ve kullanılan ölçeklerden faydalanılmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 17.0 paket programından yararlanılarak frekans dağılımları, T-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon katsayısı tekniği, kullanılmaktadır. Bu araştırmanın sonucunda, Facebook çekicilik faktörlerinin ve Facebook uygulamalarının zaman değişkenine bağlı olarak Facebook bağımlılık belirtileri ile nasıl bir ilişkisinin olduğu tespit edilmektedir. Sosyal Medya, Facebook ve Çekicilik, Facebook Bağımlılığı

AS A MEDİUM OF SOCIALMEDIA, THE LEVEL OF ATTRACTIVENESS OF FACEBOOK AND ADDICTION ON ADOLESCENTS The factors of attractiveness of Facebook in this research have been categorized after a literature review. Moreover, the frequency of use of Facebook applications has been assessed. In this regard, the items that might lead to Facebook addiction have been determined by the use of previously performed scales of addiction to Facebook, social media, and internet. The indicators concerning the attractiveness of Facebook and Facebook addiction have been analyzed in terms of the both total time and time per day that the users spend on Facebook. Therefore, the analysis is grounded on the determination of level of attractiveness of Facebook and Facebook addiction based on time variable. 565 students, have been involved in the research. Those students were studying at secondary schools located in Istanbul / Şişli during the school year of 2012 – 2013. The range of age of the students is at between 12 and 18. In this research, the scales that were utilized are the ones which were developed and used by Young, Suler, Grohol and Şener with the purpose of assessing the level of Facebook addiction on adolescents and the attractiveness of Facebook as medium of social media. Furthermore, the SPSS 17.0 has been utilized for T-test, one-way analysis of variance and Pearson’s correlation multiplier method in the analysis of research data. As a result of this research, the relationship between Facebook addiction factors, Facebook addiction indicators and Facebook applications has been identified based on time variable. Social Media, Facebook and Attractiveness, Facebook Addiction
Keywords: Halkla İlişkiler; Sosyal Medya