Babıali'den İkitelli'ye gazeteciliğin mekansal dönüşümü - Katıel Kurt, Deniz (My University, 2014)
Babıali, kültürel ve tarihi dokusuyla Türkiye’de gazetecilik mesleğinin merkezi olmuştur. 1990’lı yıllarda gazete binalarının Babıali’den şehrin dışına taşınmasıyla Babıali, gazeteciliğin merkezi olma özelliğini yitirmiştir. Bu çalışmada başta Cağaloğlu olmak üzere gazetecilerin tercih ettiği sosyal mekânlar ve bu mekânların değişimi incelenmiştir. Söz konusu mekânlar, bir tartışma ve dayanışma platformu işlevi görerek gazetecilerin kamusal alanda bir araya gelmesinde etkili bir rol üstlenmiştir. Gazetecilerin etkileşimde bulundukları eski ve yeni mekânlar, gazeteciler ile görüşme, gazetecilerin anıları ve onların köşe yazıları çerçevesinde ele alınmıştır. Bu kapsamda toplanan veriler yorumlayıcı bakış açısıyla, Türk basın tarihinin siyasi ve kültürel yansımalarını mekânsal dönüşüm üzerinden kullanılmak üzere ortaya koymak için kullanılmıştır. Bu bağlamda, gazetecilerin tercih ettiği sosyal mekanların, toplumsal değişimlerden nasıl etkilendiği üzerine kapsamlı bir perspektif sunulması söz konusu olmuştur. Çalışmada sonuç olarak özellikle siyasi dönüşümlerin toplumsal değişimlere paralel olarak gazetecilik kültürünü değiştirdiği görülmüştür.

Babıali has been the center of journalism in Turkey with its cultural and historical texture. Babıali lost its feature of being the center of journalism when the newspaper buildings were moved from Babıali to the outside of the city in the 1990s. This study examined the social spaces preferred by journalists, especially Cağaloğlu, and the changes in these spaces. These spaces, which functioned as a platform for discussion and solidarity, played an effective role in bringing journalists together in the public sphere. The old and new spaces where journalists interacted were discussed within the framework of interviews with journalists, journalists’ memories and their columns. The data collected within this scope were used to reveal the political and cultural reflections of Turkish press history through spatial transformation from an interpretative perspective. In this context, a comprehensive perspective was presented on how the social spaces preferred by journalists were affected by social changes. As a result of the study, it was seen that especially political transformations changed the culture of journalism in parallel with social changes.
Keywords: Alan Istanbul Journalism; Babıali; Basın; Culture; Field Theory; Gazetecilik; History; İstanbul Gazeteciliği; Journalism; Kültür; Mekân; Press; Space; Tarih; Turkey; Türkiye