Okul öncesi dönem çocuklarının liderlik becerilerinin yordayıcısı olarak ebeveynlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri - POLAT, ÖZGÜL (My University, 2021)
Araştırmada, okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri ile çocuklarının liderlik becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri ile çocukların liderlik becerileri arasında anlamlı ilişki olup olmadığına bakılmış, sonrasında ise ebeveynlerin bilinçli farkındalık düzeylerinin, çocukların liderlik becerilerinin anlamlı bir yordayıcısı olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülen araştırmanın çalışma grubu basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen ve okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören beş altı yaş grubundaki 313 öğrencinin 313 ebeveyni ve bu öğrencilerin sınıflarında görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Veriler Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği (MIPQ) ve Erken Çocukluk Dönemi Liderlik Ölçeği (EÇDLÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda bilinçli farkındalıklı ebeveynliğin çocukların liderlik becerileri ile yüksek düzeyde ilişkili olduğu ve bilinçli farkındalıklı ebeveyn becerilerinin çocukların liderlik becerilerinin yordayıcısı olduğu bulunmuştur.

In the study, the relationship between the mindfulness levels of parents of preschool children and their children's leadership skills was examined. In this direction, first of all, it was examined whether there was a significant relationship between the mindfulness levels of the parents of preschool children and the leadership skills of the children, and then it was examined whether the mindfulness levels of the parents were a significant predictor of the children's leadership skills. The study group of the research, which was carried out using the relational survey model, which is one of the research methods, consists of 313 parents of 313 students in the five-six age group selected by simple random sampling method and studying in preschool education institutions and the teachers working in the classrooms of these students. Data were collected through The Mindfulness in Parenting Questionnaire and the Early Childhood Leadership Scale. Research results show that mindful parenting is highly correlated with children's leadership skills, and mindful parenting skills are a predictor of children's leadership skills.
Parents' mindfulness levels as a predictor of preschool children's leadership skills
Keywords: Early childhood; leadership; mindfulness in parenting; parenting; Ebeveynlik; ebeveynlikte bilinçli farkındalık; erken çocukluk; liderlik