BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN VERGİ UYGULAMALARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bireysel emeklilik sistemi Türkiye'de 2001 yılından itibaren uygulanmaktadır. Sistem gönüllü katılım esasına dayanmakta olup, katkı payları esas olarak katılımcılar tarafından ödenmektedir. Ancak, işverenler tarafından da katkı payı ödenebilmektedir. Katılımcılar tarafından ödenen katkı paylarının %25'i kadar devlet katkısı sağlanmaktadır. Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının ve sistemden ayrılma esnasında elde edilen birikim tutarlarının vergilendirilmesi, 6327 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme sonucunda değişikliğe uğramıştır. Bu çalışmada, bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının vergi uygulamaları bakımından durumu, sistemden ayrılma sırasında elde edilen birikimlerin vergilendirilmesi ile bireysel emeklilik şirketleri ve yatırım fonlarının vergilendirilmesi, ayrıca bireysel emeklilik işlemlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi ve damga vergisi karşısındaki durumları incelenmiştir.

Private pension system has been available in Turkey since 2001.  The scheme is based on voluntary participation and shares are principally paid by individual participants but can also be paid by employers. For the payments made by individual participants, there is a government contribution of 25%. The taxation of contribution payments for private pension scheme and the amount of accumulations following the opt-out of the scheme has been amended by Law No. 6327. In this study the status of contribution payments for private pension scheme  in terms of tax practises, the taxation of the amount of accumulations following the opt-out of the scheme, private pension companies and private pension funds have been reviewed. Additionally, the pension transactions relating to banking and insurance transaction tax and the stamp tax have also been outlined.
EVALUATING TURKISH PRIVATE PENSION SYSTEM ACCORDING TO TAX PRACTICES
Keywords: İktisat; İşletme