Kamuoyunu oluşturarak toplumu yönlendirme aracı olarak sosyal medya ve üst aklın rolü - Halatçı, Zafer (My University, 2019)
Sosyal paylaşım ağları günümüzde hem bireysel hem de kitlesel açıdan en önemli iletişim ortamları haline gelmiştir. Medyanın kamuoyunu doğrudan yönlendirici etkisi düşünüldüğünde bu yeni nesil sosyal ağlar, insanlara etkili bir iletişim pratiği sağlarken aynı zamanda çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Günümüzde medya ve iletişim, sosyal ağlarla birlikte form değişikliğine uğrarken bu durum toplum üzerinde de çeşitli etkiler oluşturmaktadır. Bu bağlamda internet bağlantısının olduğu her yerde, ücretsiz bir şekilde kullanma imkânı sağlaması ile sosyal paylaşım araçları aynı zamanda her bir kullanıcıya kamuoyunu yönlendirme olanağı tanımaktadır. Olumlu ve olumsuz anlamda her türlü iletişime açık sosyal ağlar, bu yönüyle kamuoyu oluşturmak isteyen grupların, kitlelerin yoğun ilgisini çekmiştir. Bu ilginin sebebi, dünyanın herhangi bir noktasında var olan bilgi veya habere sosyal ağlardan hızlı bir şekilde yeryüzünün farklı noktalarından ulaşılmasıdır. Bu yönüyle küresel ölçekli yayın platformları, kamuoyunu etkilemeye ve yönlendirmeye çalışan grup ve çeşitli kesimlerin önem verdiği bir mecra haline dönüşmüştür. Hatta artık seçim süreçlerinde politikacılar sosyal medya ekipleri kurarak siyasal kampanyalarını, propagandalarını ve canlı yayınlarını bu ağlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Fakat bu ağların denetimsiz ve kontrolsüz yapısı, bilgi kirliliğine, manipülasyonlara, algı operasyonlarına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kamuoyu oluşturmak ve yanlış yönlendirmek isteyen farklı gruplar sosyal medyayı adeta silah olarak kullanmaktadır. Bu noktada birçok siyasetçinin, araştırmacının, gazetecinin üzerinde durduğu üst akıl kavramı ön plana çıkmaktadır. Sosyal medya ile vücut bulan üst akıl kitleleri yönlendirme noktasında etkin bir kamuoyu oluşturmakta birçok toplumsal hareketin başaktörü olarak lanse edilmektedir. Bu çalışmada üst akıl kavramı farklı bakış açılarıyla irdelenmiş, varlığına dair söylemler aktarılarak sosyal medya kullanıcılarının üst akıl hakkındaki düşünceleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Böylece sosyal medya kullanıcılarının bu ağlarda yönlendirmelerle karşılaşmaları, yaşanan toplumsal süreçlerde algı operasyonlarına maruz kalma durumlarına yönelik düşünceleri araştırılmış, tüm bunların altında yatan ana etmenin üst akıl olup olmadığı nicel bir araştırma ile ortaya koyulmuştur.

Today, social networks have become important communication platforms for individuals as well as masses. While that new generation social networks provide people with effective way of communication, it has also presented various risks when we think of mass medias impact on affecting public opinion directly. Today, mass media and communication, along with social networks, have been going through a form change, and that causes various affects to have an impact on a society. With that being said, everywhere where the internet access is free individuals have the opportunity, by the help of social networks, to direct public opinion. For that reason, social networks that are open to positive or negative communication have attracted interests of groups and masses that want to facilitate new public opinion. The reason of that interest is that via social networks, information or news anywhere in the World can be reached by anyone on Earth simultaneously. Due to this characteristic, social networks have been considered as an important beens by media platforms on global level, group and varios parties which aim to affect and steer public opinion. Even politicians run campaigns, do their propaganda, and conduct live broadcast through social networks during election times with social networks teams that they put together. However, these networks uncontrolled and unsupervised nature causes information pollution, manupilation and perception operation. Various groups that desire to create and mislead public opinion use social networks as gun. At this point, top mind term comes to light as many politicians, researchers, and journalist and underlined. Top mind that has come into existence with social media plays a central figüre in directing the masses as it creates effective public opinion. In this study, the term top mind is examined with different viewpoints, and by quoting words that claim top mind exist, social media users face manupilation and their opinion on them being subject to perception operation on these social networks. In doing so, it is examined by quantitative analysis that whether top mind is the main cause of these events.
The social media as a community orientation medium with creating public opinion and the role of top mind
Keywords: Dezenformasyon; Disinformation; Kamuoyu; Manipulation; Manipülasyon; Online social networks; Online sosyal ağlar; Public Opinion; Social aspects; Social Engineering; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri; Toplum Mühendisliği; Upper Mind; Üst Akıl Social Media