Cerebellar Extraventricular Neurocytomawith Spinal Seeding - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Nörositomlar tipik olarak lateral ya da 3. ventrikül yerleşimli tümörlerdir. Bu yazıda serebellar pedinkül yerleşimli extraventriküler nörositom olgusu unulmaktadır. 36 yaşında erkek hasta bir aydır olan idrar inkontinansı ve ataksik yürüyüş ile kliniğe başvurdu. Yapılan magnetik rezonans (MR) görüntülemelerinde sol orta erebellar pedinkül yerleşimli minimal kontrast tutulumu olan lezyon ve obstrüktif hidrosefali saptandı. Hasta opere edildi. Lezyon subtotal rezeke edildi. Lezyonun patoloji sonucu santral nörositom ile uyumlu idi. Operasyondan 6 ay sonra hasta kliniğe bel ve her iki bacak ağrısı ile başvurdu. Yapılan lomber MR görüntülemelerinde çok sayıda intradural ekstramedüller ezyonlar saptandı. Hasta bu lezyonlarına yönelik opere edilmedi. Radyasyon Onkolojisinin görüşü üzerine metastatik spinal bögeye palyatif radyoterapi aldı. Serebellar pedinkül santral nörositom için alışılmış bir lokalizasyon değildir. Ventrikül dışında yerleşen nörositomlar daha agresif davranabilir ve spinal metastazlar yapabilirler. Nöroradyolojik görünümleri diğer serebellar ezyonlarla karıştırılabilir. Kesin tanı için patolojik inceleme hayati önem aşımaktadır. Total rezeksiyon prognoza olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;25:37-40)

Central neurocytomas are typically located in lateral or third ventricles. Here, we report a case of neurocytoma located in the middle cerebellar peduncle. A 36-year-old male patient presented with symptoms of ataxic gait and urinary incontinence for one month. Magnetic resonance imaging (MRI) of the brain revealed a slightly enhanced lesion on the left middle cerebellar peduncle with obstructive hydrocephalus. The preoperative diagnosis was a glial tumor and a subtotal surgical removal was performed. Following pathological studies, the final definitive diagnosis was made as central neurocytoma. Six months after surgery, the patient presented with low back pain and bilateral lower extremity weakness. Lumbar MRI studies revealed multiple intradural-extramedulary lesions. The patient was not operated for spinal lesions. He was treated with palliative radiotherapy in the metastatic spinal area. Cerebellar peduncle is an atypical location for a neurocytoma. Neurocytomas in atypical locations may behave more aggressively and make spinal seeding. According to neuroradiological and clinical presentation, these tumors may have been confused with other common cerebellar lesions. Pathological examination is needed for definitive diagnosis. Favorable prognosis is related to total tumor excision. (Marmara Medical Journal 2012;25:37-40)
Serebellar Ekstraventriküler Nörositom: Olgu Sunumu
Keywords: Genel ve Dahili Tıp