Masalların dini ve ahlaki değerler açısından incelenmesi : (billur köşk masalları örneği) - Ünlüer, Pınar (My University, 2013)
Ahlakî Değer, Değerler Eğitimi, Masal, Billur Köşk ÖZET MASALLARIN DİNİÎ VE AHLAKÎ DEĞERLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: BİLLUR KÖŞK MASALLARI ÖRNEĞİ Değerler eğitimine duyulan ihtiyaç son yıllarda daha iyi anlaşılmıştır. Bu eğitimi sağlamak için pek çok farklı yöntem ve materyal geliştirilmektedir. Bu çalışmalarda eğitim için edebiyat eserlerinden faydalanmak verimli bir yöntem olarak görülmektedir. Nitekim geçmişte değerler eğitimini sağlayan en önemli eserler kıssalar ve masallar idi. Masallar kökleri geçmişe uzanan sözlü kültürün ürünleridir. Sahip olduğu bu tarihi miras sayesinde değerlerimizi en iyi yansıtan eserlerdendir. Gençlerin, yüzünü fantastik olana döndüğü bu dönemde, geleneksel masallarımıza yeniden yönelmek, yol açıcı bir fikir olarak görülmektedir. Bu çalışma geleneksel masallarımızın dini ve ahlaki değerler açısından incelenmesinden oluşmaktadır. Halk edebiyatı kaynaklarında “Billur Köşk Masalları” ismiyle tanınmış olan masal derlemesi bu bağlamda incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Söz konusu derlemenin Tahir Alangu tarafından kaleme alınan versiyonu kullanılmıştır Religious Values, Ethical Values, Values Education, Tale, Billur Köşk

THE THEOLIGICAL AND ETHICAL ANALYSİS OF TALES: THE EXAMPLARY OF BİLLUR KÖŞK TALES The need for values education is better understood in recent years. Many different methods and materials are being developed to provide this education. In these studies, making use of literature resources is seen as an efficient method. In fact, the most important resources in the past supplying values education were stories and tales. Stories are products of oral culture and their roots back into the past. Stories are among the best resources, through this historical heritage that reflects our values. In this time which youth is attracted by fantastic, reorientation towards traditional stories, seen as a path of breaking idea. This study consists of the examination of traditional stories in terms of religious and moral values. Billur Kosk which is the name of a well-known story collection is analyzed and evaluated in this context from folk literature sources. Tahir Alangu’s version of the above mentioned source is used and reviewed in this study.
Keywords: Ahlaki Yönleri; Din; Dini Yönleri; Masallar; Öğrenim ve Öğretim (il)