Gazzali’de kurtuluş kavramı - Demir, Osman Nuri (My University, 2008)
Ö Z E T “Gazzâlî’de Kurtuluş Kavramı” isimli bu tez Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde olarak hazırlanmış ve ilgili jüri tarafından oybirliğiyle kabul edilmiştir. Tezimizde İslâm dininin kurtuluş düşüncesi ünlü İslâm âlimi İmam Gazzâlî’nin bakış açısı ve perspektifi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada “Kurtuluş” kavramı tahlil edilmiş ve geçmişten günümüze kurtuluş probleminin seyri ve gelişimi hakkında verilmiştir. İmam Gazzâlî’nin hayatı ile kurtuluş düşüncesi arasında var olan bağlar saptanarak ortaya konulmuştur. Bu bağlar yorumlanarak tarihsel arka planı hakkında bilgi verilmiştir. Gazzâlî’ye göre kurtarıcılık iddiası taşıyan ekol ve gruplar hakkında bilgi verilmiş ve bu grupların kurtuluş düşünceleri tahlil edilmiştir. Gazzâlî’nin çizmiş olduğu kurtuluş çemberi ve bu çemberin içinde ve dışında kalanlar hakkında inceleme yapılmıştır. Ünlü düşünürün İslâmî gruplara bakış açısı ve onlarla ilgili düşünceleri ayrıntılı bir şekilde ele alınarak Gazzâlî tekfir doktrininin üzerine oturduğu temeller araştırılmıştır. Gazzâlî kurtuluş düşüncesini oluşturan unsurlar ve bu unsurları oluşturan alt başlıklar incelenerek sistematik bir şekilde ortaya konulmuştur. Gazzâlî’ye göre kurtuluşun nasıl ve hangi yolla gerçekleşeceği araştırılarak ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

This thesis named ‘The Concept of Salvation for Gazzali’ is prepared as a postgraduate study at Social Sciences Institute of Marmara University and accepted by the concerned committee unanimously. In this thesis, it is tried to be given the idea of salvation in Islam with the point of view and perspective of Gazzali, a famous Islam scholar. In this study, the concept of salvation is analyzed and general information about its development and progress is given. The relationship between the life of Imam Gazzali and his idea of salvation are determined and put forth. This connection is interpreted and its historical background is explained. Information about the schools and groups for which Gazzali thinks that they claim the idea of salvation is given and what these groups think about salvation is analyzed. About the salvation circle drawn by Gazzali and those both in the and out of the circle are examined. The famous intellectual’s point of view and his ideas about Islamic groups are studied in detail and the basic principles of the impiety doctrine of Gazzali are researched. These elements that form the Gazzali’s idea of salvation and these subtitles that constitute these elements are examined and put forth systematically. Gazzali’s ideas about how and by which way salvation is possible are researched and explained in detail.
Keywords: Gazzali; Kurtuluş