Elektronik sağlık bilimleri süreli yayınlarının web içerik özellikleri ve analizi - Güneş, Güssün; Çolaklar, Huriye (Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Sempozyumu, 2010)
Amaç: Türkiye’de tıp ve sağlık bilimleri alanında yayınlanan, ULAKBİM’in Tıp Veri Tabanı (Türk Tıp Dizini)’nda indekslenen elektronik dergilerin web sayfaları içerik, yayın dili, erişim özellikleri, makale gönderme ve takip etme sistemleri, sosyal ağ özellikleri açısından incelenerek ulusal tıp dergi yayıncılığı hakkında durum tespiti yapmaktır. Kapsam: ULAKBİM Tıp Veri Tabanı web sayfasında yer alan tıp ve sağlık bilimleri konulu 140 elektronik derginin yanı sıra, Türk Tıp Dizini’ne giren Open Journal System içinde yer alan 103 derginin web sayfalarının içerik analizi 21 kriter göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada, TÜBİTAK/ULAKBİM’in Tıp Veri tabanı ile Türk Tıp Dizinine giren 243 dergi analiz edilmiştir. Bu dergilerin %81’i elektronik ortamda erişimi mevcuttur. %46’sı sadece Türk Tıp dizininde yer alırken, %54’ü önemli dizinlerde (Excerpta Medica, EbscoHost, Scopus, SCI-Expanded, Pubmed vb.) yer almaktadır. Türkiye’de tıp ve sağlık bilimleri alanında yayıncılık açısından dergilerin elektronik ortama geçtikleri ve açık erişim politasını benimseyerek elektronik yayıncılıkta web içeriklerinn biçimsel olarak daha kaliteli olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca akademik açıdan çok sayıda ulusal ve uluslarası dizinlerde yer aldıkları görülmüştür.
Keywords: Open access, Academic publishing, Electronic periodicals, Medicine and Health Sciences, Medical Database, Turkish Medical Index, Web content analysis ; Açık erişim, Akademik yayıncılık, Elektronik dergiler, Tıp ve sağlık bilimleri, Tıp veri tabanı, Türk tıp dizini, Web içerik analizi.