Milli Mücadele Döneminde Giresun’da yayınlanan bir dergi : Işık (1918-1923) - Çakmak, Aydın (My University, 2010)
Işık, Milli Mücadele döneminde önce Samsun daha sonra ise Giresun’da yayınını sürdürmüş olan bir dergidir. Bu dergi bütün gücüyle Mustafa Kemal Paşa ve Anadolu hareketinin destekçisi olmuş, halkı Milli Mücadele yolunda faaliyete geçirmeye çalışmıştır. Bunun yanında yayınlanış amaçları arasında bölge insanını aydınlatmak, ‘muasır milletler’ seviyesine çıkarmak ve milli bir bilinç uyandırmak sayılabilir. Işık mecmuasının genel olarak fiziksel özelliklerine bakıldığında; orta büyüklükte, iki sütunlu, 8-12 sayfa aralığında ve edebi bir niteliğinin olduğu görülür. Ancak Milli Mücadele’nin en buhranlı dönemlerinden itibaren siyasi ve askeri konularda da makaleler ve haberler yayınlanmış; bunun yanı sıra eğitim, kadın hakları, belediye çalışmaları, sosyo-ekonomik hayat vb. konular da sayfalardaki yerini almıştır. Uzun bir süre on beş günde bir şeklinde, sadece Giresun’da değil bölgenin birçok şehrine dağıtımı yapılmıştır. Yazarlarına baktığımızda Giresun ve çevresinden yetişmiş genç şahsiyetlerin varlığı göze çarpar. Ayrıca bazı tanınmış yazar, şair ve gazeteci de dergiye eserleriyle destekte bulunmuştur. Üç farklı başyazarın elinden okuyucusuna ulaşmış olup genelde, bilgilendirme amaçlı makaleler üzerine kurulu bir yapısı vardır. İşte Işık mecmuası, sayılan bu gibi nitelikleriyle, bölgenin entelektüel bir okulu olma özelliğine sahip olmuştur.

Işık, is a periodical that has been published in the period of National War firstly in Samsun and subsequently in Giresun. This periodical has used up its whole energy on supporting Mustafa Kemal Pasha and Anatolian resistance, made every endeavour to activate the society for National War. Furthermore, it was aimed in publishing that periodical, to brighten the region people, up grade them to contemporaneous nations level and raise the public awareness. If the Işık periodical is analysed in its physical characters it can be observed as a medium-sized, page of two columns, between 8 and 12 pages and written in a literary composition. As from the most critical days of the National War, the periodical has published articles and informations on political and military matters. Also education, women’s rights, municipality works, social and economic life matters have taken place in it. For a long time it is distributed once in 15 days not just in Giresun but in many of the cities in the region. When we have a look at its writers we can see that most of them have raised in Giresun or in its surroundings. Besides, some of the well-known writers, poets and journalists have supported the periodical with their works. İt has been presented to the readers by three different editorial writers and based on articles making informations known to readers. As explained, Işık Periodical has got a peculiarity of being an intellectual scholl to its region.
Keywords: Milli Mücadele_Basın; Süreli Yayınlar