Sıçanlarda oluşturulan rinitis mekamentoza modelinde ksilitol ve mometazonun nazal mukoza üzerine etkilerinin histopatolojik olarak araştırılması - Çam, M. Behram (My University, 2011)
Amaç. Rinitis Medikamentoza topikal nazal dekonjestanların uzun süreli ve aşırı kullanımı sonrasında oluşan ilaca bağlı rinit tablosudur. Bu hastalığın tedavisinde günümüzde nazal steroidlerin dışında pek tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Bu çalışmada ksilitolün rinitis medikamentozada nazal mukozadaki patolojik değişiklikler üzerine iyileştirici etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem. 30 adet Wistar deney sıçanı altışarlı 5 gruba ayrıldı. Birinci gruba iki ay oksimetazolin, ikinci gruba iki ay süre ile serum fizyolojik intranazal olarak verildi. Birinci ve ikinci gruptaki hayvanlar iki ay sonunda incelenerek rinitis medikamentoza oluştuğu saptandı. Üçüncü, dördüncü ve beşinci gruplara iki aylık oksimetazolin sonrasında tedavi edici olarak sırasıyla, ksilitol solüsyonu, mometazon ve serum fizyolojik 15 gün boyunca intranazal uygulandı. Deney sonrası sıçan nazal mukozaları histopatolojik olarak incelendi. Bulgular. Birinci grupta rinitis medikamentozaya ait patolojik değişiklikler görüldü. Bu patolojik değişikliklerin ksilitol ve mometazon uygulanan gruplarda anlamlı ölçüde düzeldiği, serum fizyolojik verilen beşinci grupta ise düzelme olmadığı saptandı. Ksilitol ve mometazon etkinliği karşılaştırıldığında, ksilitolün mometazon kadar etkin olduğu görüldü. Sonuçlar. Elde edilen bulgular doğrultusunda ksilitol solüsyonu, sıçanlarda rinitis medikamentoza tedavisinde mometazon kadar etkin, kullanılabilir ve ucuz bir ilaçtır. Ancak hayvanlarda daha kapsamlı ve ultrastrüktürel çalışmalar ve sonrasında insan çalışmalarının yapılmasına gerek duyulmaktadır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Rinitis medikamentoza, ksilitol, mometazon, nazal mukoza, nazal dekonjestanlar

Objective. Rhinitis medicamentosa is a drug-induced rhinitis which is formed after prolonged and overdose usage. There is not much of treatment choice other than nasal steroids, currently the most effective medications. In this study, investigation of effects of xylitol were aimed on pathologic changes of nasal mucosa in rhinitis medicamentosa. Method. 30 Wistar rats were seperated into 5 groups. During two months oxymetazoline was given to first group, and serum physiologic was given to second group intranasally. After two months first and second group were sacrified and formation of histopathologic findings were detected. Oxymetazoline was given to third, fourth and fifth groups during two months and then xylitol solution, mometazone and serum physiologic were applied respectively for 15 days After experiment rat specimens were evaluated as histopathologically. Results. In the first group histopatological changes were seen. Diversion of the pathological changes were detected in xylitol and mometasone groups, but none of changes seen in saline group. Effectivity of xylitol and mometasone compared and not a significant value were determined. Conclusions. According to results, xylitol solution is effective as mometasone, usable and well-priced in the treatment of rhinitis medicamentosa. However, human studies should be performed following more comprehensive and ultrastructural studies on animals. medicamentosa, xylitol, mometazone, nasal mucosa, nasal decongestants
Keywords: Kuluk Burun Boğaz Hastalıkları; Tıp