7-hidroksi-3-(Piridin-3-il)-2H-kromen-2-on türevi yeni ftalosiyanin bileşikleri sentezi ve karakterizasyonu - Karaerkek, Ayşegül Çiğdem (My University, 2009)
7-HİDROKSİ-3-(PİRİDİN-3-İL)-2H-KROMEN-2-ON TÜREVİ YENİ FTALOSİYANİN BİLEŞİKLERİ SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Ftalosiyanin bileşikleri, olağanüstü optiksel ve elektriksel davranışlar gösteren kimyasal ve termal olarak dayanıklı bileşiklerdir ve malzeme biliminde çok geniş uygulama alanı bulmaktadırlar. 18 elektron sistemine sahip olan ftalosiyanin bileşikleri, yıllardan beri organik pigmentler ve boyar maddeler alanında genişçe kullanılmaktadır. Ayrıca, elektrokromik görüntüleme cihazları, fotodinamik kanser tedavisi, kimyasal sensörler gibi uygulama alanları da vardır. Bu çalışmada, kumarin türevi yeni ftalosiyanin bileşikleri sentezlenerek literatüre ilk defa bu tür bileşiklerin girmesi hedeflenmiştir. Deneysel çalışma sırasında öncelikle, 7-Hidroksi-3-(piridin-3-il)-2H-kromen-2-on bileşiği sentezlenmiştir. Bu bileşik daha sonra 4-nitroftalonitril ile reaksiyona sokularak 4-(2-Oxo-3-(piridin-3-il)-2H-kromen-7-iloksi)ftalonitril bileşiği sentezlenmiş ve kloroform çözücüsü kullanılarak kolon kromatografisi ile saflaştırılmıştır. Deneysel çalışmanın son aşamasında ise, elde edilen 4-(2-oxo-3-(piridin-3-il)-2H-kromen-7-iloksi)ftalonitril bileşiğinden ftalosiyanin türevleri ( ZnPc, CoPc, CuPc ) sentezlenmiştir. Sentezlenen ftalosiyanin bileşikleri çeşitli çözücülerle yıkanarak saflaştırılmış ve yapıları UV-vis, FT-IR ve 1H-NMR spektrumlarıyla aydınlatılmıştır.
Keywords: Kimya; Organik Kimya