Sosyal bilgiler öğretiminde harita okuryazarlığı - BALCI, ALİ; YILDIRIM, SALİH (My University, 2023)
Harita okuryazarlığına ilişkin mevcut durumu betimlemeyi amaçlayan bu çalışmada, haritanın tanımı, kullanımı ve okunmasına yönelik ilgili literatür taranarak sosyal bilgiler dersi öğretim programındaki ilgili kazanımlar tahlil edilmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma deseni ile yürütülen çalışmanın verileri doküman incelemesi ve literatür taraması ile elde edilmiştir. Doküman incelemesi (sosyal bilgiler dersi öğretim programı) sonucunda harita okuryazarlığı ile ilişkili 10 alt beceri tespit edilmiş ve bu beceriler ilgili literatür ile betimlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda harita okuryazarlığı; coğrafi konumu belirleme, yön tespiti, harita çeşitlerini ve haritalama yöntemlerini bilme, projeksiyonu tespit, haritanın lejantını okuyabilme, haritanın ölçeğini okuyabilme, haritadaki ve arazideki uzaklıkları ve eğimi hesaplayabilme, haritada ve arazide yeryüzü şekillerini belirleyebilme, izdüşüm ve gerçek alanı ilişkilendirme, dijital haritaları hazırlama ve okuma kategorilerinde örnekler verilerek değerlendirmelerde bulunulmuştur.

This study aims to describe the current situation regarding map literacy in the social studies curriculum. The relevant literature on the definition, use, and reading of the map was reviewed and the relevant learning outcomes in the social studies curriculum were analyzed. The data for the study, which was conducted with a qualitative research design, were obtained through document analysis and a literature review. As a result of the document review (social studies curriculum), 10 sub-skills related to map literacy were identified and these skills were described with the relevant literature. In line with the data obtained, map literacy includes determining geographical location, determining direction, knowing map types and mapping methods, determining the projection, reading the legend of the map, reading the scale of the map, calculating distances and slopes on the map and land, determining landforms on the map and land, associating projection and real area, preparing and reading digital maps.
Map literacy in social studies teaching
Keywords: Map literacy; Space Perception; Using Maps; Social Studies Curriculum; Harita Okuryazarlığı; Mekânı Algılama; Harita Kullanma; Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı