Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu geçiren bireylerde görsel ve işitsel uyarılarla yapılan rehabilitasyon yaklaşımlarının etkinliğinin değerlendirilmesi - Aydoğdu, Onur (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu geçirmiş bireylerde konvansiyonel fizyoterapi programına ek olarak görsel ve işitsel uyaran destekli taşınabilir eklem eğitim cihazı ile verilen virtüel rehabilitasyon yaklaşımlarının ağrı şiddeti, eklem hareket açıklığı, diz çevre ölçümü, fonksiyonellik, yaşam kalitesi, hareket korkusu, kas kuvveti, propriosepsiyon, postürel stabilite ve kas viskoelastik özellikleri üzerine etkisini incelemek ve konvansiyonel fizyoterapi uygulanan bireylerle karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Mayıs 2016 – Ekim 2017 tarihleri arasında Özel Kardelen Tıp Merkezi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ünitesine başvuran hamstring otojen greftleme ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu geçiren 37 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Hastalar geliş sıralarına göre yapılan randomizasyonla 2 ayrı gruba ayrılmıştır. Hastaların ağrı şiddeti, eklem hareket açıklıkları, diz eklemi çevre ölçümü, hareket korkusu, fonksiyonellik, yaşam kalitesi, kas kuvveti, propriosepsiyon, postürel stabilite düzeyleri ve kas viskoelastik özellikleri tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki tedavi grubunda da tedavi sonrasında kas viskoelastik özellikleri dışında tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler gözlenirken (p<0.05), gruplar arası karşılaştırmalarda hareket korkusu, fonksiyonellik, yaşam kalitesi ve postürel stabilite parametrelerinde anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0.05).Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçlarına göre, konvansiyonel fizyoterapi programına ek olarak uygulanan görsel ve işitsel uyaranlarla yapılan virtüel rehabilitasyon yaklaşımlarının hareket korkusu, fonksiyonellik, yaşam kalitesi ve postürel stabilite üzerine ek katkıları bulunmaktadır.

Purpose: The aim of this study was to determine the effects of virtual rehabilitation approaches given by visual and auditory stimulated assisted joint training device in addition to the conventional physiotherapy program on pain intensity, range of motion, measurement of knee circumference, functionality, quality of life, fear of movement, muscle strength, proprioception, postural stability, and muscle viscoelastic properties in patients with anterior cruciate ligament reconstruction and to compare those who had only conventional physiotherapy program.Methods: Thirty-seven patients who have underwent anterior cruciate ligament reconstruction with hamstring autogenous grafting were included in the study between May 2016 and October 2017. The patients were randomly divided into 2 groups according to arrival order. Pain severity, range of motion, knee joint circumference, fear of movement, functional status, quality of life, muscle strength, proprioception, postural stability, and viscoelastic properties were evaluated before and after the treatment.Results: When statistically significant improvements were observed in all parameters except viscoelastic properties after treatment in both treatment groups (p<0.05), there was a significant difference between groups in terms of fear of movement, functional status, quality of life, and postural stability (p<0.05).Conclusion: According to the results of this study, virtual rehabilitation approaches performed with visual and auditory stimuli in addition to the conventional physiotherapy program have additional contributions on the fear of movement, functional status, quality of life and postural stability.
Keywords: Fizyoterapi; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anterior Cruciate Ligament; Ön Çapraz Bağ; Physiotherapy; Physiotherapy and Rehabilitation; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Virtual Rehabilitation; Virtüel Rehabilitasyon