Coğrafya öğretmeni adaylarının batı anadolu'daki coğrafi arazi uygulamalarına ilişkin deneyimleri: Nitel bir araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu araştırma, Marmara Üniversitesi'nde Coğrafya Öğretmenliği lisans programına devam eden onyedi 5. Sınıf öğrencisinin Batı Anadolu'daki coğrafi arazi uygulama deneyimlerinden beklentilerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu maksatla Batı Anadolu'ya dört günlük bir coğrafi arazi uygulaması yapılmıştır. Uzman görüşü alınarak amaca uygun olarak hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan bir anket formu, arazi uygulamaları öncesinde ve sonrasında öğrencilere uygulanmıştır. Bu uygulama sonrasında beklentilerin %32,2'sinin fiziki, %23,1'inin beşeri, %44,7'sinin de ekonomik coğrafya özellikleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler betimsel analize tabi tutularak çözümlenmiştir. Bunun sonucunda, öğrencilerin coğrafi arazi uygulama deneyimleri sonrasında, uygulama öncesine göre beklentilerinin önemli ölçüde karşılandığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda coğrafi arazi uygulama deneyimleri sonrasında beklentilerin %67,8'inin tamamen, %7,1'inin kısmen karşılandığı, %25,1'inin ise karşılanamadığı görülmüştür. Ekonomik ve beşeri coğrafya özellikleri ile ilgili beklentilerin karşılanma oranlarının fiziki coğrafya özellikleri ile ilgili beklentilerin karşılanma oranlarından daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bulgular yorumlanarak sonuçlandırılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this study is to establish expectations of 5th grade students from Marmara University's Department of Geography Teaching on geographical field study in Western Anatolia. For this reason, a field study trip was organized to Western Anatolia. A survey, which was consisted of open-ended questions, was prepared by experts and it was conducted on students before and after the study. The survey revealed that 32, 2% of the expectations were related to physical geography, 23,1% to human geography and 44,7% to economic geography. The accumulated data were analyzed using descriptive analysis technique. In conclusion, expectations of students were substantially satisfied after field study. After the fieldwork experience, 67,8% of student expectations were fully met, 7,1% of them were partially met, while 25,1% of their expectations were not fulfilled. It was also established that the rate of fulfilled expectations related to economic and human geography was higher than those related to physical geography. The findings were interpreted and suggestions were made concerning the issue.
Geography teacher candidates' experiences of field study in western anatolia: A qualitative study
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Coğrafya; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm