Amerikalı Müslüman ergenlerin pozitif gençlik gelişimlerinin yordayıcısı olarak etnik ve dini kimlik oluşumlarının incelenmesi - Gürsoy, Hatice Şanver (My University, 2018)
Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Müslüman ergen bireylerin dini ve etnik kimliklerinin pozitif gençlik gelişimi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma için Güney Asya, Arap ve Orta Doğu kökenli 212 Amerikalı Müslüman ergen ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma için kullanılan veri ölçüm araçları, Demografik Bilgi Formu, katılımcıların etnik ve dini kimlik oluşumlarını incelemek amacıyla Çoklugrup Etnik Kimlik Ölçeği, pozitif gençlik gelişimi düzeylerini ölçmek amacıyla Ergenler İçin Benlik Algısı Profili, Öğrenci Profilleri- Yaşama Bakış Açısı ve Tutumlar Ölçeği, Hemingway Bağlılık ölçeklerinin araştırma ile ilgili boyutları kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların etnik ve dini kimlik puan ortalamalarının pozitif gençlik gelişimi puanlarını anlamlı bir biçimde yordadığı saptanmıştır. Aynı zamanda, pozitif gençlik gelişimi ölçen alt boyutların etnik kimlik ve dini kimlik değişkenleri ile anlamlı ilişkisi saptanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular, ABD’de yaşayan Müslüman ergenlerin pozitif gençlik gelişiminde, koruyucu unsurlar olarak etnik ve dini kimlik öğelerinin önemli olduğunu vurgular niteliktedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak çalışmaların söz konusu değişkenlerin temel alındığı ve hassasiyetlerin gözetildiği uygulamalardan oluşturulacağı öngörülmektedir.

The aim of this study was to investigate the effects of religious and ethnic identities on Muslim adolescents‘ positive youth development who live in the United States. For thıs research, 212 American Muslim adolescents from South Asia, Arab and Middle East were participated. In order to measure the level of positive adolescent development Self-Perception Profile, Hemingway‘s Connectedness Scale, Profiles of Student-Life Attitudes and Behaviors; to examine the ethnic and religious identity, Multigroup Ethnic Identity Scale has been used.According to the results of the study, it was found that the mean scores of ethnic and religious identities of the participants significantly predicted positive youth development scores. At the same time, subscales measuring positive youth development were found to be significantly correlated with ethnic and religious identity scores.The findings of the study emphasize that ethnic and religious identity are important as protective elements for the positive youth development of Muslim adolescents living in the US. It is foreseen that the studies will be carried out in the further studies are based on these variables.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; Attitudes; Dini Kimlik; Ergenlik; ethnic and religious identity; Ethnic identity; Etnik kimlik; Gençlik; identity; Muslim youth; Müslüman gençler; positive youth deveopment; Pozitif Gençlik Gelişimi; Psikoloji; Psychology; Tutumlar; United States; Youth