Kurum içi̇ eği̇ti̇mleri̇n vasıf düzeyleri̇ne göre örgütsel bağlılığa etki̇si̇ : Otomoti̇v sektöründe bi̇r araştırma - Aydoğan, Can (My University, 2023)
Bu araştırmada otomotiv sektöründe kurum içi eğitimlerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada ayrıca vasıf düzeylerine göre kurum içi eğitimlerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 300'e yakın (200 beyaz yaka ve 100 mavi yaka) çalışanı olan Japon bir otomotiv firmasının genel merkezine bağlı çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 64 kişi beyaz yaka 46 kişi ise mavi yaka olmak üzere toplam 115 kişi üzerinden anket üzerinden anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında anket formu kullanılmıştır. Anket formu demografik değişken sorularından, Kurum İçi Eğitim Ölçeği’nden ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği’nden oluşmaktadır. Araştırmada veri analizleri SPSS 21 paket programında yapılmıştır. Kurum içi eğitim ve örgütsel bağlılık ilişkisi korelasyon testi kapsamında incelenmiştir. Test sonuçlarına göre örgütsel bağlılık ölçeği ve alt boyutlarının kurum içi eğitim algısı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kurum içi eğitim ve örgütsel bağlılık arasında orta şiddetle, pozitif yönlü ve anlamlı ilişki mevcuttur. Kurum içi eğitimin vasıf düzeylerine göre örgütsel bağlılık üzerine etkisine yönelik bulgular incelenmiştir. Buna göre hem mavi yaka çalışanlarda hem de beyaz yaka çalışanlarda kurum içi eğitim algısı, örgütsel bağlılık algısını pozitif yönde ve anlamlı şekilde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı kurum içi eğitimlerin örgütsel bağlılığa etkisini mavi yakalı ve beyaz yakalı çalışanlar özelinde ayırarak verilen eğitimlerin doğru sonuca ulaşıp ulaşmadığını tespit etmektir.

This study explores the influence of in-house training on organizational commitment within the automotive sector. Furthermore, it assesses the impact of in-house training on organizational commitment based on qualification levels. A descriptive survey model was employed for the study, with the participant pool comprising employees affiliated with the headquarters of a Japanese automotive company, totaling nearly 300 individuals (200 white-collar and 100 blue-collar workers). The research involved surveying a total of 115 participants, including 64 white-collar and 46 blue-collar workers, using a questionnaire that included demographic variables, the In-House Training Scale, and the Organizational Commitment Scale. Data analysis was performed using the SPSS 21 software package. Correlation tests were employed to examine the relationship between in-house training and organizational commitment. The results indicate a moderately strong, positive, and significant relationship between in-house training and organizational commitment. Furthermore, the study investigated the impact of in-house training on organizational commitment with consideration for qualification levels. As a result, the perception of in-house training significantly and positively influences organizational commitment for both blue-collar and white-collar workers. The primary aim of this study is to assess whether in-house training programs achieve their intended outcomes by separately evaluating their impact on organizational commitment for both blue-collar and white-collar workers.
The impact of in-house training on organizational commitment based on qualification levels : A study in the automotive sector
Keywords: Çalışanlar; Employees; Kurum İçi Eğitim; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Training of; Vasıf Düzeyi THE IMPACT OF IN-HOUSE TRAINING ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT BASED ON QUALIFICATION LEVELS: A STUDY IN THE AUTOMOTIVE SECTOR; Yetiştirilmesi