Kur’an’da sosyal bütünleşme - İsmayılov, Mehman (My University, 2008)
Din faktörü sosyal bütünleşmenin gerçekleşmesini sağlayan en önemli faktötlerin başında gelir. İslam dini de sosyal bütünleşmenin gerçekleşmesi için çok önemli esaslar getirmiştir. İslamın bu konudaki görüşünü ortaya koymak için ise her şeyden önce onun temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in sosyal bütünleşmeye nasıl baktığını ele almak gerekmektedir. Biz de tezimizde Kur’an’ın sosyal bütünleşmenin gerçekleçmesi için neleri önerdiğini ortaya çıkarmaya çalıştık Kur’an sosyal grupların varlığını kabul etmiş ve bu yapıları sosyal bir gerçeklik olarak görmüştür. Ayrıca Kur’an sosyal farklılaşma gerçeğini bize bildirmektedir. İnsanların farklılıklarını Kur`an yalanlamamış, bilakis buna inananlar için çözümler sunmuştur. Kur’an’a göre sosyal bütünleşmeyi temin eden unsurların başında tevhid unsuru gelmektedir. Kur’an sosyal bütünleşme unsuru olarak aileye de çok önem vermiş, onu bütün sosyal müesseselerin üstünde tutmuştur. Bundan başka sosyal bütünleşmenin temini için Kur’an ahlak, siyaset, iktisat ve hukuk gibi müesseselerde bütünleşmenin sağlanması için önemli prensipler getirmiş ve bu prensiplere uyulmadığı takdirde toplumda sosyal çözülmenin başlayacağına işaret etmişdir.

The religion factor is in the lead of the most important factors which supply to come social integration. İslam also brought important principles to realize social integration. For putting forward İslamic point of view in this subject it is necessary to take up its basic source Qur’an how looks at the social integration. We tried to put forward what is the Qur’an proposes to establish the social integration. The Qur’an accepted social groups’ presence and saw these structures as a social reality. Besides the Qur’an tells us social difference’s reality. The Qur’an didn’t deny differences of human being, but the Qur’an offered some solutions for believers these differences. According to the Qur’an, the Tawhid (Unity) comes in the head of elements which provide social integration. The Qur’an attached importance the family as a social integration’s element and preferred family other social foundations. In addition, the Qur’an brought important principles for supplying intergration in the ethics, politics, economic and law foundations to provide social integration and pointed out it will begin social disintegration in the society if it doesn’t follow these principles.
Keywords: İslam Dini; Tefsir