Toplu taşım araçlarında otomatik vites kutusu uygulaması ve işletme maliyetlerine etkisi - Demir, Abdullah (My University, 1999)
Toplu taşımacılıkta kullanılan araçlardan yüksek performans, konfor, güvenlik, düşük emisyon düzeylerinin yansıra, sürüş emniyeti ve kolaylığı, bakım masraflarının azlığı, iyi yakıt ekonomisi daha sessiz çalışma istenmektedir. Transmisyon açısından bunu sağlamanın en uygun yolu çok sayıda vites kademesi bulundurmaktır. Manuel transmisyonlarda, en uygun vitesin ve en uygun vites değiştirme anının seçilememesi gibi sürücü hatalarına neden olması otomotiv imalatçılarını taşıtların daha rahat ve ekonomik olarak kullanılabileceği, debriyajsız, yol ve yük durumuna göre tork ve hızın otomatik olarak seçileceği transmisyon fikrine yöneltmiştir. Bu çalışmada, otomatik vites kutularının çalışma prensibi, Manuel vites kutularından farklılıkları, toplu taşımacılıkta kullanılmasının avantaj ve dezavantajları belirtilerek işletme maliyetlerine etkisi incelenmiştir.

Not only high performance, comfort, safety, low exhaust levels but also driving safety and easiness, low maintenance cost, a good fuel consumption and working more silently are looked for in vehicles used in public transportation. As regards of transmission, the best way in order to provide these properties in the vehicles is making available a lot of gear shifts. Gear shifts and shifting timing in manuel transmission may be inappropriate. Because of these faults, automotive manufacturers tent to new investigations to use the vehicles in more convertible and economic forms via without clutch, automatic selecting of torque and speed the transmission according to road and load conditions. In this study, the advantages of a city bus converted into automatic transmission, maintainance cost and total running cost have been examined. As a result, the feasibility of converting available Istanbul Municipality City Buses Fleet has been done.
Keywords: Makine Mühendisliği; Taşıma Makineleri