Gençlerde dini yönelim ve kişilik - Yüce, Fatma (My University, 2009)
Teorik bölümü olan ve alan araştırmasını kapsayan bu çalışma, gençlerde dini yönelim ve kişilik özellikleri arasında ne tür bir ilişki olduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bununla birlikte demografik özelliklerle dini yönelim ve demografik özelliklerle kişilik özellikleri arasında ne düzeyde bir ilişkinin olduğuna dini yönelimin boyutları ve kişiliğin boyutları çerçevesinde bakılmıştır. Araştırmada belirlenen amaçlara ulaşabilmek için dini yönelimi ölçebileceğine kanaat getirdiğimiz “Dini Yönelim Ölçeği” ve kişiliği ölçebileceğini düşündüğümüz “Kişilik Ölçeği” kullanılmıştır. Sonuçlar araştırmanın başında belirlenen hipotezleri büyük oranda desteklemiştir. Giriş ve üç bölümden oluşan bu çalışmada dini yönelim ile kişilik arasındaki ilişki yapılan alan araştırması çerçevesinde incelenmiştir. Bununla birlikte demografik özelliklerle dini yönelim ve kişilik arasındaki ilişkiler belirlenmiş ve ayrı başlıklar altında sunulmak suretiyle çalışmada yerini almıştır. Çalışmanın Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı ve önemi belirtilmiştir. Birinci bölümde araştırmada kullanılan temel kavramlar, bireyi ve toplumu en çok etkileyen bir unsur olarak din, psikolojinin en cazip konularından biri olan kişilik ve bu iki kavramın en kritik çağını yaşadığı gençlik, hakkında ayrıntılı bilgi sunulmuştur. Yine bu bölümde gençlik döneminde din ve kişilik kavramı incelenmiştir. İkinci bölüm metod, araştırmada model, evren ve örneklem konularını kapsamakta aynı zamanda araştırmanın hipotezleri, problemleri, varsayımları ve sınırlılıkları bu bölümde bulunmaktadır. Uygulama, işlem ve analize ilişkin bilgilerin yer aldığı bu bölümde ölçme araçları tanıtılmıştır. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde gençlere yönelik yapılan alan araştırmasından elde edilen bulgular ve bu bulgulardan çıkarılan sonuçlara ilişkin yorumlar yer almaktadır.

This work that includes theoretical part and field research has done to expose what kind of relationship exists between religious intension and individual properties in youth. In addition to this, in frame of religious intension dimensions and personality dimensions, which level of relationship exists between religious intension with demographic information and individual properties with demographic information has overlooked. “Religious Intension Scale” that is believed to be able to measure religious intension and “Personality Scale” that is believed to be able to measure personality have used to reach previously determined objectives in the research. Results support the hypothesis that is determined in the beginning of the research on a large scale. In this work including introduction and three parts, the relationship between religious intension and personality have studied in frame of field research. Nevertheless, relationships among demographic information, religious intension and personality have determined, and they take parts in the research which are presented in separate titles. The Subject, goal, and importance of the research are stated in the Introduction part of the work. In the first part, main concepts that are used in the research are presented in detailed; religion as an important component that mostly affects individual and society, personality as a most attractive subject of psychology, and youth that live critical period of these two concepts. In this part, concepts of religion and personality in youth period also are studied. The second part includes method, model in the research, population, and sample as well as hypothesis, problems, assumptions, and limitations. In this part that consists information about application, procedure, and analysis; measuring instruments are established. In the third and last part of the research, inventions that is obtained from field research intended for youth and interpretations related to the results of these inventions are involved.
Keywords: Din; Din Psikolojisi; Gençllik_Din; İslam Dini; Kişilik_Din