Tekstil sektöründen enerji sektörüne : Sanko Holding örneği - Arslan, Tuğba Başarslan (My University, 2019)
ÖZET1990’larda grup bünyesindeki şirketlerinin dağılmasını önlemek için holding şeklinde organize edilen Sanko Grubu, sermaye birikiminin sağlanması için içe ve dışa yönelik stratejiler gerçekleştirmiştir. Bu yüzden Gaziantep, sermaye birikimi sürecinde Sanko Grubu için oldukça önemli bir mekân olmuştur. Çünkü Gaziantep, Doğu ile Batı arasında ülkenin kalkınma sürecinde ekonomik entegrasyon sağlamaktadır.Sanko Holding 1990’dan bu yana birçok dünya standartlarında şirket ile ittifaklar kurmuş ve bu ittifaklar da Sanko Holding’in yurtiçinde kapasitesini artırdığı ölçüde uluslararası arenada da kendilerine katkı sağlamıştır. Ancak, omurgasını oluşturan tekstil sektörünü terketmemiştir. Çünkü tekstil, ihracat ve istihdam bakımından oldukça mühim bir sektördür. Bu sebeple Sanko Holding’in toplam ihracatının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Sanko Holding, omurgasında ve buna bağlı tekstil sektöründeki kuruluşlarında oluşacak krizin etkisini en aza indirmek ve aynı zamanda yerel kalkınmanın başarısını önümüzdeki yıllarda da sürdürmek amacıyla farklı faaliyet alanlarına yatırım yapmıştır.2000 yılının başlarında enerji piyasasında başlayan özelleştirmelerle, 2006 yılından itibaren Sanko Holding’in adı enerji sektöründe sıkça gündeme gelmiştir. Sanko Enerji, tesislerinde elektrik üretimi, ticareti ve satışını üstlenmiştir. Sanko Enerji, Türkiye Elektrik Perakende Pazarında lider Elektrik Şirketlerinden biridir. Alternatif enerji üretimi ve kalkınma adı altında doğaya yönelen Sanko Holding, sermaye biriktirmek için ucuz girdi kullanmak adına su, rüzgâr, jeotermal gibi enerji kaynaklarına yatırım yaparak, doğal kaynakları metalaştırmaya başlamıştır. Doğal kaynakların piyasa döngüsüne dahil edilmesi sonucu, söz konusu kaynakların hızla tükenmesine neden olacaktır.Bu çalışmada, Türkiye’nin bir yereli olan Gaziantep’in en büyük sermayesi Sanko Holding’in sermaye birikim sürecinde tekstil sektöründen enerji sektörüne değin içselleştirilen kapitalizmin dinamikleri, tüm toplumsal ilişki ve süreçleriyle değerlendirilmektedir.

ABSTRACTTo prevent division in 1990s, Sanko Group, organized in the form of holding, of inward and outward strategys as carry out in order to supply of capital accumulation. So, Gaziantep is a quite important a place for Sanko Group in the capital accumulation process. Because Gaziantep provides economic integration in the development process of the country between East and West.Sanko Holding has established alliances with many world class companies since 1990 and to the extent that these alliances have increased the capacity of Sanko Holding domestically, they have also contributed to it wields in the international arena. However, it did not leave the textile industry that forms its backbones. Because textile is an important industry with regard to export and employment. Therefore account significant a share of Sanko Holding total exports. In order to minimizes impact of crisis in the textile industry that forms its backbone and its affiliates companies and also keeps the success of local development in the following years, Sanko Holding invested in different fields of activity.Recently, Sanko Holding’s name has been frequently raised in the energy industry. Sanko Energy has undertaken the production, trade and sales of electricity through its plants. Sanko Energy is one of the leading Power Companies in Turkish Electricity Retail Market. In the name of alternative energy production, Sanko Holding has started to invest in energy sources such as water, wind and geothermal in order to make profit when the commodification of nature was made to use cheap inputs. This will cause the highest degree of depletion of natural sources, just like what we saw with energy plants in Turkey.In this study, regarding the interpreted progress, largest capital Sanko Holding in Gaziantep where can be nominated as a local in Turkey from the textile industry to energy industry internalized the dynamics of capitalism in the capital accumulation process, is evaluated regarding also the social interactions and processes.
Keywords: Accumulation of Capital; Commodification; Electricity Markets; Elektrik Piyasaları; Energy Industry; Energy Plants; Eneri Kaynakları; Enerji Sektörü; Finance; Holding; Maliye; Metalaşma; Sermaye Birikimi; Tekstil Sektörü; Textile Industry